Kommentti

Antti Mikkonen 17.10.2016 11:33

Kommentti: Miksi ei miinus sata prosenttia sokeria, Valio?

Jari Tomminen
Antti Mikkonen on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Lapset lihovat, aikuisilla diabetes yleistyy. Syypää on sokerin mässäys, joka alkaa olla elintasokansojen pahimpia terveysriskejä.

Sokerin vaarallisuuden ovat tajunneet jo elintarvikeyhtiöt ja poliitikot. Tämän aamun Helsingin Sanomat kirjoitti kokoomuksen esittävän lisättyä sokeria verolle. Työmatkan varrella bussipysäkillä oli Valion mainos, jossa yhtiö kertoi jogurttiensa sisältävän vähemmän sokeria.

Valio hehkuttaa mainonnassaan, että sen suosikkijogurteissa on nyt 30 prosenttia vähemmän lisättyä sokeria. Yhtiö on luvannut mennä tätäkin pidemmälle ja puolittaa maitopohjaisten välipalatuotteidensa sokeripitoisuuden vuoteen 2020 mennessä.

Vähennysprosentit kuulostavat kovilta: Valio tuntuu tekevän sokeritalkoissa enemmän kuin sen kanssa kilpailevat Arla, Danone ja muut. Luultavasti tekeekin.

Me kuluttajat olemme kuitenkin täysin pihalla, mitä jogurttien vähempisokerisuus tarkoittaa.

Kulutin lauantaina jättimarketin jättipitkien jogurttihyllyjen ääressä pitkän pätkän viikonlopusta, enkä tullut hullua hurskaammaksi. Tarjolla oli luonnonjogurttia, luontojogurttia, luomujogurttia, maustamatonta jogurttia, vapaan lehmän jogurttia, vähempisokerista jogurttia ja jogurttia, jossa on vain hedelmän oma sokeri.

Kahden desilitran purkeissa sokerimäärät on ilmoitettu sataa grammaa kohti. Jos yrittää verrata, pitää kaikki luvut ensin kertoa kahdella. Sen jälkeen alkaa ihmettely, ovatko ilmoitetut sokerit lisättyä vai ”luontaista” – ja mikä ero niiden haitallisuudessa olikaan?

Niin... mitä se Valion suosikkijogurttien -30 % tarkoittaa?

Se tarkoittaa, että kahden desilitran eli 200 gramman jogurttipurkissa oli aiemmin 16 grammaa lisättyä sokeria ja 8 grammaa luontaista sokeria. Nyt purkissa on 11,2 grammaa lisättyä sokeria ja 8 grammaa luontaista sokeria. Vuonna 2020 kahden desin purkissa on 8 grammaa lisättyä sokeria ja 8 grammaa luontaista sokeria.

Sama sokeripaloina: lähtötilanteessa kahden desilitran purkissa oli 9,6 sokeripalaa, nyt tehdyn vähennyksen (-30 %) jälkeen 7,7 sokeripalaa ja vuonna 2020 tapahtuvan puolituksen tapahduttua 6,5 sokeripalaa. Sokeripalalaskelmassa on mukana sekä lisätty että luontainen sokeri, ja sokeripalan paino on 2,5 grammaa.

Valion jogurttiviestinnän heikko kohta on se, ettei kuluttaja saa tietää sokerin absoluuttista vähennystä – puhumattakaan vähennyksen terveyshyödyistä.

Miltä kuulostaisi, jos Valio mainostaisi, että sen pienessä jogurttipurkissa oli aiemmin kuusi ja puoli sokeripalaa – mutta nyt ”vain” neljä ja puoli sokeripalaa?

Prosenttimuutoksilla saa aikaan ihmeitä, mikäli lähtöluku on poikkeuksellisen korkea tai poikkeuksellisen matala.

Jos ison pörssiyhtiön osavuositulos kohoaa 0,01 miljoonasta eurosta 0,04 miljoonaan euroon, yhtiö voi tiedottaa satojen prosenttien tulosloikasta, vaikka tulosparannus oli vaivaiset 30 000 euroa.

Tai jos viinatehtailijan viinassa on aluksi 60 prosenttia alkoholia, ei miinus 30 prosenttia alkoholipitoisuudessa tee tuotteesta terveysjuomaa: 42-prosenttinen viinakin tappaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.