Kommentti

Matti Kankare 21.9. 10:49

Miten yksi palautekeskustelu onkin yhtäkkiä 200 000 muun ihmisen asia?

Tapaus Nobina opettaa, miten suhteellisuudentaju voi kadota täysin riitatilanteessa. Ay-liike pissii tässä omaan nilkkaansa.

Valtava määrä bussivuoroja jää ajamatta Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla tänään torstaina Nobinan työnseisauksen vuoksi.

HSL:n sivuilla näkyi torstaina aamulla 192 vuoroa, joita koskee häiriöilmoitus. Valtaosa perumisista johtuu lakosta. Helsingin seudun liikenteen HSL:n tilaamasta bussiliikenteestä Nobina hoitaa noin 40 prosenttia. Täysimittaisena lakko vaikeuttaa lähes 200 000 ihmisen matkantekoa pääkaupunkiseudulla.

Aika monen huulilla on yksinkertainen kysymys: miksi?

Selitykset ovat mielenkiintoisia. Iltalehden mukaan Nobinan liikennepäällikkö työnsi konsernin pääluottamusmiehen ulos, kun liikennepäällikön piti antaa ulkomaalaistaustaiselle kuljettajalle palautetta yrityksen saamasta asiakaspalautteesta.

Kuljettaja oli hieman vajavaisen kielitaitonsa vuoksi pyytänyt pääluottamusmiehen paikalle.

Tästä alkoi siis episodi, joka nyt vaikuttaa kymmeniin tuhansiin ihmisiin pääkaupunkiseudulla.

Tuntuuko ylimitoitetulta? Sitä se onkin.

Ay-liike näyttää nyt ruotsalaiselle pörssifirmalle joukkovoimaansa ja kärsijöinä ovat tavalliset matkustajat yhdellä työpaikalla syntyneen riidan vuoksi.

Nobinan pääluottamusmies sanoo Iltalehdelle tekevänsä rikoilmoituksen työntämisestä.

Niin pitääkin, jos siltä tuntuu. Poliisi toimii asiassa ulkopuolisena tutkijana ja tuomioistuin katsoo, onko aihetta rangaistukseen vai ei.

Näin toimitaan normaalissa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Mihin siis tarvitaan tämän päiväistä lakkoa? Ei mihinkään. Tämä ylimitoitettu mielenilmaisu on puhdasta Nobinan ay-jyrien veemäisyyttä, joka kääntyy vielä koko ay-liikettä vastaan.

Suhteellisuudentajun katoaminen on vaarallista. Ei tarvitse olla kovin suuri ennustajaukko, kun sanoo, että pian kuullaan työnantajaleirin vaatimukset laittomien lakkojen sakkorangaistusten tuntuvasta ja oleellisesta nostamisesta.

Lakko on äärimmäisen toimiva ase, siksi sen käyttö on oltava harkittua. Nobinan tapaus on kaikkien ammattiyhdistyksissä olevien asia, halutaan sitä tai ei.

Kun maine alkaa mennä, niin siinä harvoin katsotaan tarkemmin, mistä yksittäisestä syystä maine mustuu.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on jo muutamaan otteeseen valittanut sitä, että ammattiyhdistysliike on menettänyt kyvyn uudistaa työelämää ja uudistua itse. Tapaus Nobina osoittaa, että uudistumisen voisi aloittaa vaikka suhteellisuudentajua kehittämällä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.