Kommentti

Risto Malin 20.6. 11:36 päivitetty 21.6. 07:50

Sukuyhtiön tarina muuttui likaiseksi – Firma katoaa, omistajat pysyvät rikkaina

Arttu Laitala
Risto Malin on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Asfalttikartelli tahrasi Lemminkäisen maineen ja maksoi mahtisumman miljoonia. Suuren suomalaisen sukuyhtiön tarina päättyy YIT:n syliin.

Mikään ei ole niin kannattava kuin kartelli, paitsi ehkä monopoli. Koska monopoli on niin helppo havaita, pelataan varmuuden vuoksi kartellilla.

Tällä periaatteella YIT:hen yhdistyvä Lemminkäinen vuoli kultaa Suomen asfalttimarkkinoilla vuosina 1994-2002. Viimeinen omistajasukua edustava toimitusjohtaja, vuorineuvos Heikki Pentti oli tuolloin juuri luovuttanut sukuyhtiön operatiiviset ohjat palkkarenki Juhani Sormaalalle.

Pentti jäi yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi eikä voinut olla tietämättä, että keskeinen osa yhtiön tuloksesta perustui laittomaan kartelliin. Kaiken lisäksi Lemminkäinen oli kartellin johtava perustaja ja pyörittäjä.

2000-luvun alussa asfalttikartelli romahti siihen, mihin kilpailunrajoitukset yleensäkin. Yksi kartellin jäsenistä koki tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti ja paljasti koko kuvion.

Pian Lemminkäinenkin sai huomata, ettei rikos sittenkään kannata. Asfalttikartellista rävähti yhtiölle ensin 68 miljoonan euron sakko eli seuraamusmaksu, ja sen jälkeen päällystystöiden tilaajat alkoivat vaatia isoja vahingonkorvauksia. Korvausten lopullisen määrän käsittely on vielä kesken korkeimmassa oikeudessa, mutta joka tapauksessa kyse on kymmenistä miljoonista euroista.

Ennen vuosia jatkunutta asfalttikartellin puimista Lemminkäinen oli vankka brändi ja kunniakas sukuyhtiötarina, joka alkoi rakennusmestari Oskarin Vilamosta 1910-luvulla. Konserniin kuului Lemminkäisen lisäksi muitakin rakennusalan vahvoja brändejä, muun muassa Alfred A. Palmberg.

Kun kunniakas sukuyhtiötarina oli muuttunut rumaksi kertomukseksi laittomista kilpailukeinoista, Lemminkäinen yritti kertoa pörssisijoittajille kasvutarinaa. Sekin meni pieleen. Viime vuodet Lemminkäisen liikevaihto on kutistunut, muun muassa Venäjän valloituksen epäonnistumisen takia.

Ei siis ihme, että neljättä omistajapolvea edustavat Pentit päättivät luovuttaa sukuyhtiönsä YIT:n nielaistavaksi. Päätöstä helpotti varmasti se, että heistä tulee uuden suuryhtiön merkittäviä omistajia.

Uuden YIT:n kahdenkymmenen suurimman omistajan joukkoon tulee kahdeksan Penttiä tai heille kuuluvaa yhtiötä. Niiden omistus nousee runsaaseen 20 prosenttiin. Kaikkiaan Lemminkäisen osakkaat saavat 40 prosenttia YIT:stä.

Bisnestuntumaa uuteen YIT:hen ottaa vain yksi Penttien suvun jäsen. Hän on edesmenneen Heikki Pentin tytär Kristina Pentti-von Walzel, josta tulee YIT:n hallituksen jäsen.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö