Kommentti

Saara Koho 6.10. 11:37

Tuleeko Kontulasta uusi Kallio? – Asumisessa maineella on väliä

Arttu Laitala
Saara Koho on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Muuttoliike muovaa pääkaupunkiseutua. Asuntoa ostaessa hinta on tärkeä, mutta muuttopäätöksen saattaa sinetöidä kaupunginosan brändi.

Kävi hiljattain nolosti. Yritin sopia haastateltavan kanssa sopivaa valokuvauspaikkaa juttuani varten. Hän ehdotti Suomenojaa.

Päässäni surrasi: Onko Suomenoja kunta, kaupunginosa vai rakennus? Missä ihmeessä se sijaitsee? Onko se edes Etelä-Suomessa?

Myöhemmin selvisi, että Suomenoja eli Finnoo eli Finno on alue Espoossa.

Kuten tarinasta ilmenee, minulla, autottomalla junantuomalla, oli sivistyksessä Suomenojan kokoinen aukko. Hävetti.

Jos olisin espoolainen päättäjä, saattaisin vetää esimerkistä myös sellaisen johtopäätöksen, että Espoon kaupunginosien brändeissä olisi kirkastamisen varaa. Harva haluaa muuttaa alueille, joista ei ole koskaan kuullutkaan.

Kiinnostavat ja trendikkäät kaupunginosat sen sijaan houkuttelevat asukkaita, verotuloja, yritteliäisyyttä ja tapahtumia. Myönteinen sykli on valmis.

Onko Kontula trendikäs?

Pääkaupunkiseutu kasvaa. Nopean kasvun väestöennusteen mukaan kahden miljoonan asukkaan rajapyykki rikotaan vuoteen 2050 mennessä.

Hidastuvan kasvun vaihtoehto kasvattaisi väestöä "vain" 300 000 hengellä, jolloin seudun asukasluku olisi  tuolloin 1,7 miljoonaa henkilöä.

Kasvu tuo paineita kaavoituksen ja rakentamisen tahtiin. Jo nyt asuminen on pääkaupunkiseudulla, no, törkeän kallista.

Väestönkasvu luo seudulle kokonaan uusia kaupunginosia. Muuttaako se samalla vanhojen suosiota?

Esimerkiksi Kallio on perinteisesti ollut tulijoiden kaupunginosa. Alue on Suomen tiheimmin asuttua ja vahvasti yksiö- ja kaksiovoittoista.

Onko se jatkossakin nuorten ja kaupunkikulttuuria arvostavien toivekaupunginosa? Vai muuttuuko se liian kalliiksi esimerkiksi opiskelijoiden ja pätkätyöläisten asua?

Kiinteistönvälitysyhtiö Kahdeksas päivä kertoi tällä viikolla uskovansa, että pääkaupunkiseudulle syntyy uusia trendialueita.

Sen mukaan satsaukset joukkoliikenteeseen ja palveluihin, sijainti liikennesolmujen läheisyydessä ja lähiympäristössä käynnistyvät rakennushankkeet ovat usein merkki alueen arvonnoususta.

"Uusia hittialueita syntyy etenkin itämetron asemien läheisyyteen. Kontula tulee kehittymään samalla tavalla kuin Kivenlahti", yrityksen toimitusjohtaja Jussi Karppinen uskoo.

Kontula onkin mainettaan mukavampi paikka. Sen ostoskeskukselta löytyy jo Helsingin parhaita etnisiä ravintoloita.

Ehkä gentrifikaatio etenee niin, että kymmenen vuoden päästä ostarin anniskeluravintolat ovat korvautuneet mainostoimistoilla, trendikahviloilla, joogastudioilla ja taidegallerioilla. Yöelämän keskus siirtyy villiin itään.

Asukas vaikuttaa itse maineeseen

Koti ja asuminen kuuluvat elämän yksityisen alueen piiriin. Ne ovat jopa osa identiteettiä. Moni muualta muuttanut samaistuu enemmän kotikaupunginosaansa kuin uuteen kaupunkiinsa. Olen enemmän herttoniemeläinen kuin helsinkiläinen.

Muuttopäätökseen vaikuttaa ennen kaikkea asumisen hinta. Saman hintaluokan asuntoja löytyy kuitenkin useamman kaupunginosan alueelta.

Päätöstä tehdessään asunnon ostaja astuukin tunteiden, tarinoiden ja brändien maailmaan: Näkisinkö itseni asumassa tässä asunnossa ja kaupunginosassa? Asuuko täällä ketään tuttujani? Millaiset ovat liikenneyhteydet, päiväkodit, koulut ja harrastusmahdollisuudet? Onko alueella rikollisuutta tai levottomuutta?

Mikkelin kaupunginjohtajan Timo Halosen väitöskirjan mukaan maine muuttaa elinvoiman vetovoimaksi. Menestyksen kannalta ratkaisevinta on seudun sisäinen maine eli paikan henki, joka synnytetään yhdessä tekemisellä.

Yksi syy Kallion nykyiseen kukoistukseen on sen asukkaiden vapaaehtoistoiminnassa. Kallio-liike järjestää esimerkiksi korttelifestivaali Kallio Block Partya. Siinä mallia muihinkin kaupunginosiin.

Jokainen meistä on brändilähettiläs. Jos haluat, että kaupunginosasi maine kasvaa, asuntojen arvo nousee ja ihmisillä on kiva olla, voit itse toimia sen hyväksi.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö