Kommentti

Tarja Kuittinen 21.4. 12:32

Yliopistot saivat omat mesenaattinsa – joko on journalismin vuoro?

Tarja Kuittinen

Ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin varainkeruukampanja Hanken Returns sai tällä viikolla kertoa ilouutisen: sen tavoite alkaa pian olla kasassa, kiitos Jane ja Aatos Erkon säätiön kahden miljoonan euron lahjoituksen.

Helsingin Sanomien omistajasuvun edustaja Aatos Erkko kuoli 2012. Lähes miljardin euron varallisuus testamentattiin Erkon ja hänen vaimonsa nimeä kantavalle säätiölle, joka nousi näin yhdeksi Suomen suurimmista säätiöistä. Säätiö on tukenut mittavilla summilla suomalaista tutkimusta ja koulutusta.

Tuki on tullut tarpeen, kun hallitukset ovat leikanneet koulutuksesta ja tutkimuksesta. Sinänsä on katkeran suloista, että juuri journalismin yksi tunnetuimmista suomalaisnimistä on toiminut tieteen mesenaattina. Mesenaatti kun tuntuisi olevan tarpeen myös journalismille.

"Erkko uskoi journalistisen sisällön merkitykseen ja ymmärsi, että laadukkaalla sisällöllä on myös iso hintalappu". Näin kirjoitti Helsingin Sanomat kaksi päivää Erkon kuoleman jälkeen, 7.5.2012. Hintalappu ei ole siitä yhtään halventunut, mutta laadukkaalle sisällölle on näinä valeuutisten aikoina huutava tarve. Kun laatua löytyy, yllättävän harva tuntuu olevan siitä valmis maksamaan.

Erkon elämäntyön, Helsingin Sanomien, maksumuurin takana olevasta historiajutusta ihmeteltiin viimeksi pääsiäisen aikaan Twitterissä, miksi hyvä juttu on laitettu maksulliseksi. Näin journalistin näkökulmasta kysymys on kummallinen. Vaikka televisiotakin katsotaan yhä enemmän maksullisista nettipalveluista, ei journalismista näköjään haluta verkossa maksaa juuri mitään.

Printin eli painetun lehden mainostuloilla rahoitetaan edelleen myös verkon juttujen tekoa. Kun levikit laskevat, eivätkä digimainonnasta saadut tulot korvaa kaikkia menetyksiä, on yhtälö kestämätön.

Suomi on pieni kielialue, jossa journalismille ei ole laajoja markkinoita. Jos journalismia tarkastelee kylmästi tuotteena, sille ei tunnu olevan kovaa kysyntää. Tässä olisi siis tuotekehittelyn paikka, mutta sekin vaatii investointeja.

Ihannetilanteessa journalismi olisi samanlainen arjen luksushyödyke kuin lempikuppilan latte: aina saatavilla, ja koko rahan väärti.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Maksaminen

19.10.2017 18:06

MP: Apple Pay tulee vihdoin Suomeen

Apple julkistaa maksupalvelunsa Suomessa ensi viikolla, kertoo Ruotsin Macpro-sivusto nimettömiin lähteisiin vedoten.