Suomi ei ole onnistunut parantamaan naisten asemaa työelämässä läheskään samaa tahtia kuin naapurimaamme Ruotsi, Islannista nyt puhumattakaan.

Tänään julkaistu PwC :n Women in Work -indeksi paljastaa, että Suomi jää verrokkimaistaan jälkeen vuosi vuodelta. Sijoitus on nyt yhdeksäs, kun vuotta aiemmin Suomi oli sijalla kahdeksan ja kolme vuotta sitten sijalla seitsemän.

Women in Work -indeksi vertailee sukupuolten välistä palkkaeroa, naisten osallistumista työelämään, sukupuolten välistä eroa työelämään osallistumisessa, naisten työttömyyttä ja naisten kokoaikaisten työsuhteiden määrää 33 OECD-maassa. Suomessa näissä tunnusluvuissa ei ole tapahtunut juuri positiivista kehitystä, kun Ruotsi ja moni muu kärkimaa on kyennyt parantamaan juoksuaan.

Eikö Suomen kaltaisen maan pitäisi kyetä kamppailemaan huippusijoista, eikä vain tyytyä kuulumaan kymmenen parhaan joukkoon? Kuvaavaa on, että vertailussa Luxemburg on noussut Suomen ohi kuudenneksi, kun vuonna 2000 se oli sijalla 23. Suomi on samassa ajassa pudonnut vain taaksepäin. Aika noloa meille.

Suomalaiset ovat ehkä tottuneet ajattelemaan maataan edistyksellisenä tasa-arvoasioissa, mutta tätä menoa moinen mielikuva saattaa jäädä lähinnä muistoksi menneisyydestä. Eihän viime vuosien heikentyminen edes oikeastaan hämmästytä, kun miettii vaikkapa vain perhevapaauudistuksenkin vesittymistä. Kevään eduskuntavaalien jälkeen perhevapaauudistus pitäisikin kyetä toteuttamaan ryhdikkäästi, jotta Suomen maine sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävänä maana perustuisi myös todellisiin uusiin avauksiin eikä vanhojen tekojen muisteluun. Naisten työelämään osallistumisen kohentaminen näkyisi Women in Work -indeksin mukaan myös bruttokansantuotteen kasvuna. Nainen ja mies eivät tällä hetkellä ole Maailmanpankin raportinkaan mukaan työelämään liittyvässä lainsäädännössä tasa-arvoisia Suomessa, toisin kuin Luxemburgissa, Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa, Latviassa ja Ranskassa.

Mallioppilaan asemaa on viime vuosina ravisteltu muissakin merkittävissä vertailuissa. Menetimme viisi vuotta pitämämme ykkössijan lehdistönvapautta mittaavassa World Press Freedom -indeksissä vuonna 2017 ja viime vuonna valahdimme siinä jo sijalle neljä. Yhteiskunnan digitalisaation kehittymistä vertailevassa Digibarometrissa Suomi vajosi viime vuonna kolmanneksi Norjan ja Yhdysvaltojen taakse, kun vuonna 2016 olimme vielä ykkössijalla 22 maan vertailussa. Ohi kohoavissa maissa kehitys oli jälleen rivakampaa.

Toki aina voimme lohduttautua sillä, että olemme sentään maailman onnellisin kansa. Niin julisti YK:n The Wolrd Happiness Report viime vuonna.