Tuleeko Amazon Suomeen?

Milloin Amazon tulee Suomeen?

Amazon tulee Suomeen!

En ehkä ole ainoa kuluttaja, joka on ihmetellyt viime vuonna alkanutta uutisvirtaa amerikkalaisen verkkokauppa Amazonin rantautumisesta Suomeen – tai "Pohjolaan", jota myös veikataan Amazonin uudeksi sijaintipaikaksi.

Uutisoinnissa on jotain outoa meille, jotka olemme käyttäneet Amazonia kirjojen hankintaan jo useita vuosia. Meillehän putiikki on aina ollutkin Suomessa, koska myös internet on Suomessa.

Koko firman ideahan perustuu siihen, ettei asiakkaan tarvitse mennä kauppaan, vaan kauppa tulee hänen näytölleen. Tätä ovat toki muutkin yrittäneet, mutta Amazon on kehittänyt ylivoimaiset algoritmit, joiden ansiosta asiakas pysyy tyytyväisenä saadessaan tuotteista luotettavia suosituksia - ja varoituksia.

Palvelussa on ollut vain yksi ongelma: ne eivät toimi suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi eivätkä norjaksi, pohjolan vähemmistökielistä puhumattakaan. Toistaiseksi yhtiö tarjoaa palveluaan englannin lisäksi vain saksaksi, espanjaksi, kiinaksi ja Brasilian portugaliksi.

Amazonin tulo Suomeen tarkoittaisi siis vähintään sitä, että sen verkkosivut toimisivat sujuvasti suomeksi ja niiden kautta löytäisi helposti suomalaisten yritysten tuotteita. Suomessa voisi myös olla jonkinlainen konttori, jonka puoleen voi kääntyä paikallisella kielellä. Joskus kauempana tulevaisuudessa saamme myös fyysisiä Amazon-myymälöitä, vaikka ne tavallaan pilaavat koko verkkokaupan idean.

Joka tapauksessa on vaikea ymmärtää, miten suomi olisi Amazonille maailman tärkeimpien kielialueiden joukossa. Amazonilla olisi myös iso työ vakuuttaa suomalaiset asiakkaansa siitä, ettei se käytä keräämiään henkilötietoja mihinkään muuhun kuin kaupankäyntiin.

Kielimuurin ylittäminen on joka tapauksessa vaikeaa, kuten muun muassa Facebook in kompastelu suomen kieliopin kanssa on osoittanut. Suomen kotimaisilla verkkokaupoilla onkin vielä aikaa ja jopa velvollisuus parantaa suoritustaan verkossa. Globaali kilpailu tekee hyvää jo ennen kuin se on alkanut.

Amazonin perustaja ja yhtiönsä osakkeista 16 prosenttia omistava Jeff Bezos on tunneihminen, joten yllätyksiä lienee luvassa. Tuoreet uutiset Bezosin ja hänen vaimonsa MacKenzie Bezos in avioerosta kertovat, ettei pariskunnalla ollut avioehtoa.

Se tarkoittaa, että Jeff Bezos ei enää lähivuosina ole maailman rikkain ihminen, mutta MacKenzie Bezos, tai mikä hänen nimensä jatkossa onkaan, nousee maailman rikkaimmaksi naiseksi saadessaan puolet exänsä osakkeista eli 8 prosenttia Amazonista.

Sillä potilla voi saada aikaan merkittävää vahinkoa, jos haluaa. Eronnut pariskunta on vakuutellut julkisuuteen pysyvänsä ystävinä, mutta yleisen elämänkokemuksen perusteella voi päätellä, ettei eronneiden pariskuntien kannata istua samoissa johtokunnissa.

Jos ex-rouva Bezos haluaa päästä Amazon-osakkeistaan nopeasti eroon, hän voi aiheuttaa yhtiön arvolle merkittäviä ongelmia. Niin tai näin, Amazonilla on pohdinnan paikka. Pohjolasta voi käydä hakemassa jäitä hattuun.