Elän luovuudesta, arvostan innovaatioita ja tiedän mielikuvituksen olevan meidän ainutlaatuinen elinvoimamme. Kun ihmisen ja eläimen välisiä eroja on arvioitu, ainoa mikä on voitu todistaa poikkeamaksi on mielikuvitus. Eläimilläkin on tunteet, sosiaalisia taitoja, hierarkioita ja tapakulttuuria. Eläinten rytmi on hyvin samankaltainen päivästä toiseen kuten teollisen ajan ihmiselläkin. Vain ihminen voi kuitenkin perustaa elämänsä näkymättömään: abstraktioihin, hypoteeseihin, ideoihin ja uskomuksiin, jotka johtavat ajattelun vallankumouksiin.

Tälläkin hetkellä merkittävä osa meistä uskoo, että jotkut ihmiset jossain keksivät keinot, joilla välttää edessä jo näkyvä maailmanloppu. Itse ei tarvitse tehdä mitään, kuten ei ole ennenkään tarvinnut. Se onkin hyvin mahdollista, sillä meissä elää vahva selviytymisvietti. Olemme jo moneen kertaan voittaneet meitä teoriassa vahvemmat voimat, eläimet ja luonto ovat alistettu meidän hyödykkeiksemme.

Se, että meillä on kyky hallusinoida vaihtoehtoja, ideoita konkretiaksi, toisia todellisuuksia ja tulevaisuuksia, on vastuullinen supervoima. Sitä emme useinkaan oivalla. Meistä kaikki uusi ja kiiltävä on haluttavaa. Moni ilmoittautuu edelläkävijäksi, vaikka todellisuudessa on siinä toisessa käyrän ryhmässä, jossa omaksutaan jonkun muun keksinnöt ensimmäisten joukossa. Varsinaisia innovaattoreita on vain marginaalinen ryhmä maailmassa. Tämä toinen ryhmä on sitä vastoin innovaatioiden läpimenossa sekä oleellinen että vaarallinen yhtä aikaa.

Italiassa keksittiin fasismi Mussolinin johdolla. Fasismi ei ole edes varsinainen ideologia vaan joukko varastettuja ajatuksia. Samaan ylivallan ajatukseen tarttui useiden valtioiden älymystö ja loi siitä omanlaisensa. Toisen vaiheen edelläkävijät innostuivat ja alkoivat puolestapuhumisen, johon sitten maasta riippuen innostui isompi massa joko äärioikealta, keskeltä tai vasemmalta.

Syntyi tarttuva epidemia. Seurauksia voi käydä muistelemassa hautuumaalla.

Samanlaisia epidemioita, ideoita, markkinoidaan ja levitetään joka päivä joka puolella maailmaa. Niitä on liikenteessä lukuisia yhtä aikaan. Kyseessä voi olla esine, ajatus, uskomus, teknologia tai uusi tapa. Rosmariini ginissä on ihan hauska uusi tapa kertoa juovansa jotain nyt trendikästä, metoo synnytti tarpeellisen kulttuurillisen keskustelun ja muutoksen, helsinkiläiset tunnustavat kiintymystään kotikaupunkiinsa nyt sydänkuviolla niin kuin newyorkilaiset tekivät jo vuosikymmeniä sitten, viiksiä kasvatetaan ja lokakuussa ei syödä lihaa.

Kaikki ne ovat isompia tai pienempiä epidemioita. Niissä on itseään isompi yhdistävä ajatus, johon eläimet eivät pystyisi osallistumaan. Ovatko ne hyödyllisiä tai pysyvästi vaikuttavia, jää erikseen jokaisen epidemian osalta myöhemmin arvioitavaksi. Mitä suurempi ryhmä niihin osallistuu, sen vakiintuneemmaksi ne kuitenkin muuttuvat.

Yuval Noval Harari on kirjassaan Homo Deus arvioinut historiallisesta mittakaavasta käsin ihmisen peruspyrkimyksiä. Hän ennakoi lähitulevaisuutta sillä tiedolla, mitä nyt on olemassa. Muutama aivan oleellinen muuttuja nousee esiin. Ensinnäkin ihminen pyrkii kuolemattomaksi. Tällä vuosisadalla tiede mahdollistaa sen, että ne, joilla on varaa, eivät kuole luonnollista kuolemaa vaan elinikää voidaan pidentää jopa 150 vuoteen asti. Jokainen voi tehdä siitä satoja arvauksia, mihin se johtaa.

Kuolemattomuus kytkeytyy toiseen päämääräämme. Ihminen tahtoo olla jumala, mielellään ihailtu ja valtaapitävä jumala, kunhan hän on muiden yläpuolella. Valjastamme teknologian ja lääketieteen tehdäksemme ensin itsestämme ja sitten syntyvistä lapsistamme ylivertaisia. Emme halua uskoa mihinkään itseämme suurempaan vaan ensisijaisesti keskittyä oman itsemme parantamiseen. Benito olisi riemuissaan.

Sen näkee jo nyt. Lapsia voi jo labrassa modata, mutta laki kieltää sen toistaiseksi yleisessä markkinassa. Ihon alle ollaan asentamassa teknologiaa, joka ei liity enää paikallistamiseen. Ruumiinjäseniä korvataan laitteilla. Aivoja stimuloidaan eri tavoin. Ulkonäkö päästä varpaisiin voidaan muokata keinotekoisesti. Älypuhelimien, -kellojen, -sormusten ja erilaisten applikaatioiden markkinat kasvavat. Robotit kertovat, miten ihmisten tulee elää ja toimia. Kaikkien innovaatioiden tarkoitus on tehdä ihmisestä versio 2.0, paremmin suorittava yksikkö. Se, mihin se johtaa, on vielä arvoitus, mutta päämäärä on selvä. Tällä vuosisadalla laki joutuu määrittämään mitä sukupuolta edustaa tai juridista oikeutta saa ihminen, jolla on omat toimivat aivot, mutta jonka kaikkia elintoimintoja ylläpitävät laitteet.

Kehitys kehittyy, on hienoa olla moderni ja nykyaikainen, vai onko aina? Joskus edelläkävijät ja heidän ideansa ovat niitä, jotka taannuttavat ihmisyyden kauneimpia piirteitä, kuten myötätuntoa ja solidaarisuutta, taaksepäin. Epidemiat ovat alkuvaiheessa valinnaisia, jokainen voi itse ajatella ja päättää, minkä antaa tarttua ja minkä ei.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Lue lisää: Strategia for dummies