Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on pitänyt voimassa Itävallan päätöksen, jossa oikeistopopulistien seminaaria vetänyt nainen oli saanut sakot. Syynä sakkoihin olivat väitteet profeetta Muhammedista.

No kyllä ne myrkyn lykkäsi! Näin ajattelee nyt moni perussuomalainen, kuten Laura Huhtasaari. Hänen mielestään Euroopan ihmisoikeustuomistuimen päätös on aivan väärä.

Huhtasaari jopa väitti Facebookissa, että päätös ohitti lasten oikeudet. Pötyä.

Mutta kerrotaan ensin, mitä Itävallassa tapahtui.

Nainen johti Wienissä seminaaria ja kertoi, että islamin pyhien tekstien mukaan Muhammed harrasti seksiä 12-vuotiaan vaimonsa Aishan kanssa. Naisen mielestä tällaisen tempun tehnyttä miestä ei pitäisi ihailla tai imitoida. Nainen arveli Muhammedin olleen pedofiili. "Hän tykkäsi tehdä sitä lasten kanssa", nainen väitti.

Todettakoon, että Muhammedin seksipuuhista on vain perimätietoa, eli huhupuheita ja arvauksia.

Nainen oli sitä mieltä, että hänen sanavapauttaan loukattiin, kun itävaltalainen tuomioistuin määräsi hänen maksettavakseen muutaman sadan euron sakot uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta.

Mitä sanovat suomalaiset oikeusoppineet?

Suomen johtava ihmisoikeusjuristi Markku Fredman pitää päätöstä ymmärrettävänä. Sananvapaus ei ole absoluuttinen – on oikeuksia, jotka rajoittavat sitä. Esimerkiksi kunnianloukkaus on rikos, kuten myös sotilasesikunnan sijainnin paljastaminen. Näin tapahtui juuri äskettäin, kun joku onneton otti kuvan hienosta sotaharjoituksiin osallistuneesta laivasta ja laittoi sen nettiin.

Maailmallakin tunnettu, European University Instituten professori Martin Scheinin kiinnittää huomiota siihen, että päätös huomioi Itävallan omaa lainsäädäntöä.Tuomiostuin oli sitä mieltä, että Itävallassa tehty päätös on sen rajoissa, mitä kansallinen tuomioistuin voi oman lainsäädäntönsä puitteissa määrätä.

Nyt siis Euroopan ihmisoikeussopimusta valvova tuomioistuin on kunnioittanut kansallista oikeuskäytäntöä, eli tehnyt juuri niin kuin perussuomalaiset toivovat ylikansallisten järjestöjen toimivan!

Itävaltalaiset ovat tunnetusti konservatiivisia ja maassa on muun muassa tiukat lait kunnianloukkauksille. Tuomiopistuin ei siis ole, päinvastoin kuin Huhtasaari väittää, määritellyt mitä Muhammedista saa Euroopassa sanoa.

Sen sijaan tuomioistuin on tehnyt saman arvion kuin ylin oikeusaste Itävallassa: naisen tarkoitus oli halventaa uskontoa ja hänen esittämänsä ilmaisut olivat vihapuhetta.

Kun lukee oikeuden päätöksestä naisen esittämät sanatarkat väitteet, kuulostaa osa niistä jopa järkeviltä. Eihän se nyt ole sopivaa, että 50-vuotias äijä makaa 12-vuotiaan tytön. Se oli törkeä temppu silloin ja on sitä edelleen.

Scheininin mukaan tuomioistuin on kuitenkin luottanut siihen, että itävaltalaiset osaavat itse arvioida mikä on heidän maassaan vihapuhetta.

Kaikkihan me muistamme Jussi Halla-aho n blogikirjoitukset, joissa myös käsiteltiin Muhammedia ja jotka hän oli muotoillut niin ovelasti, että saattoi aina vetäytyä jonkin sanamuodon taakse. Halla-ahon kiemurtelu oli tragikoomista. Sokea Reettakin ymmärsi, että hän halveksii monia ihmisryhmiä.

Samoja väittämiä, mitä nainen esitti Itävallassa, voi esittää toisessa maassa, jos ne esitetään ilman pyrkimystä uskonnollisten tunteiden loukkaamiseen. Todennäköisesti väitteitä voisi esittää myös Itävallassa, jos ne esitettäisiin toisella tavalla. Yksi argumentti langettavalle päätökselle, oli ettei nainen tarjonnut taustatietoa väitteistään tai pyrkinyt asian objektiiviseen käsittelyyn.

Ja hyvä, että näistä asioista saa puhua. Monissa islaminuskoisissa maissa naisten surkeaa asemaa perustellaan Koraanista johdetulla lainsäädännöllä. Saudi-Arabian uskonnollinen johtaja Sheikki Abdulaziz Al-Asheikh on sitä mieltä, että alle 15-vuotiaat tytöt voivat ihan hyvin mennä naimisiin.

Suuri osa maailman muslimeista ei tosin ole koskaan kuullutkaan hänestä, ja osataan sitä muuallakin: Brasiliassa 11 prosenttia tytöistä on 15 vuotiaana naimisissa ja 36 prosenttia 18 vuotiaana. Marokossa vastaavat luvut ovat 3 ja 16 prosenttia.

Lisäksi yleisenä elämänohjeena voisi sanoa, että ei ole mitään järkeä pitää ketään 700-luvulla elänyttä uskonnollista sotapäällikköä, profeettaa tai kapinallista ihanneihmisenä. Meno oli sen verran levotonta. Tämä tietysti loukkaa fundamentalisteja, mutta siitä ei tässä tuomiossa ollut kyse.

Artikkeliin tehty korjaus 6.11 klo 14.45. Tuomioistuin ei ole osa EU:ta. Euroopan ihmisoikeustuimioistuin valvoo Euroopan neuvoston alaisena Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista.