Fazer lanseerasi marraskuussa verkkosivuillaan palvelun, jonka avulla halukkaat voivat suunnitella mieleisensä viestin Fazerin Sininen -suklaalevyn kääreisiin.

Tämän jälkeen 15 euroa maksavan erikoislevyn voi teettää ja postittaa haluamalleen ihmisille. Ajatus suklaisista viesteistä on kaunis.

Pian lanseerauksen jälkeen verkkoon alkoi ilmestyä kuvia, joissa pakkauksen suunnitteluun kehitetyllä palvelulla oli rustailtu rasistisia ja mauttomia viestejä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Eikä trollailu ole varsinainen ihme, sillä Fazer on tehnyt sen tunnetuimmalla tuotteella kikkailun todella helpoksi. Jokainen voi käydä kirjoittamassa kääreisiin, mitä haluaa ja ottaa tuotoksestaan ruutukaappauksen.

Käytännössä Fazer ei voi tehdä asialle mitään. Yhtiö voi vain poistaa palvelun sivuiltaan, mutta sitä se ei aio tehdä. Asian vahvisti M&M:lle Fazerin Makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola.

Eerola kertoi M&M:lle, että mauttomia ja rasistisia kääreitä on päätynyt tuotantoon kuusi kappaletta. Suklaalevyn kääreitä on tehtailtu tähän mennessä noin 3000 kappaletta. Nyt Fazer Makeiset valvoo kääreiden tuotantoa tarkemmin.

Kuusi rasistisella tai muuten vain mauttomalla viestillä varustettua suklaalevyä on liikaa, ja se viestii siitä, että Fazerilla on ollut alun alkaen erittäin viaton kuva internetistä. Trollit trollaavat aina, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Fazer osasi varmasti odottaa reaktiota, koska sen Pieni pala rakkautta -kampanjaa varten kehitettyä, vihapuheeseen puuttuvaa rakkausbottia syytettiin muun muassa sananvapauden rajoittamisesta. Kummallisia kierroksia saaneista tapahtumista on aikaa vain hieman yli kuukausi.

Nyt taas trollaaminen on varastanut huomion tuotteelta ja markkinointikikalta, jonka tarkoitus on levittää pehmeiden arvojen ilosanomaa. Se tuskin on Fazerin tarkoitus.

Fazerin Sininen on perinteisesti pärjännyt erittäin hyvin M&M:n Arvostetuimmat brändit -tutkimuksessa. Tänä vuonna suklaabrändi oli listalla neljäntenä. Siksi on suotavaa toivoa, että vahvaa brändiä vaalitaan vastedes paremmalla pelisilmällä.