Hallitus tuo marraskuun alussa eduskuntaan esityksen irtisanomisen helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä. Marraskuuhun mennessä ay-liike on ehtinyt vastustaa lakiuudistusta erilaisilla työtaistelutoimilla ja etujärjestöt sekä poliitikot keksiä lain puolesta ja vastaan mitä mielikuvituksellisimpia kielikuvia. Ja me tavalliset kansalaiset kyllästyä kurkkua myöten kaikkiin edellä mainittuihin.

Hallitus aikoo siis vielä ehtiä jatkaa työsuhdeturvan heikentämistä, ja mielipidemittausten perusteella kansa on jakautunut asiassa kahtia. Tilannetta on kutsuttu vakavaksi kriisiksi, ja lain pelätään avaavan riitojen padot.

Riitojen padot on kuitenkin jo avattu, eikä niitä tilkitse yhtään älyvapaa keskustelu, jota irtisanomislaista käydään julkisuudessa. Kun pärstäkerroinkeskustelusta päästiin, nyt puhutaan avioliitosta.

Hallitus perustelee lakia työllisyysargumentilla, mutta kun se todistettiin hataraksi, ovat lain kannattajat keksineet verrata työsuhdetta ja irtisanomisen tarvetta avioliittoon: kun kerran avioliiton voi irtisanoa yksipuolisesti, miksi jatketaan pakolla työsuhdetta, josta toinen osapuoli ei saa hyötyä vaan tappiota, kysytään twitterissä. Pakolla huonoa työsuhdetta ei kuitenkaan nykyäänkään joudu jatkamaan, koska irtisanomislaki on jo olemassa.

Hallitus keksi esittää irtisanomisen helpottamista viime keväänä, kun hallitusohjelmaan kirjattu tavoite paikallisen sopimisen laajentamisesta järjestäytymättömiin yrityksiin kariutui. Suomen Yrittäjien haluaman uudistuksen tilalle piti keksiä äkkiä jotakin muuta. Iltalehden mukaan pääministeri Juha Sipilä keksi idean saunaillassa, kun kokoomuksen kansanedustaja, yrittäjä Eero Lehti kertoi hänelle irtisanomiskäytäntöjä koskevista huolistaan.

Keväällä yrittäjät perustelivat tarvetta irtisanomisen helpottamisesta pitkälle sillä, että yritysten on vaikea päästä eroon huonoista työntekijöistä. Viestintä on keskittynyt puheeseen luusereista, laiskoista ja työyhteisöä terrorisoivista, vaikeista tapauksista. Eli työntekijöistä. Ei siis ihme, että lakiuudistusta vastustetaan.

Maanantaina palkansaajien keskusjärjestöllä SAK:lla meni kuppi nurin ja se julkaisi verkkosivuston ja kampanjan hashtagilla #viimeinenniitti.

SAK kehottaa sivustolla kaikkia estämään irtisanomisturvan heikentämisen. Sivua koristaa piirros käsi kipsattuna ja pää kääreessä olevasta työntekijästä sekä kuvitteellisesta työnantajasta, joka sanoo puhekuplassa: "Ai vaarallinen kone? Asentees on vaarallinen. Ulos!"

Toisessa piirroksessa jättiläisjalka potkii mini-ihmisiä jyrkänteeltä alas. Sivuilla kerrotaan, että irtisanomisen perusteena voi olla se, ettet sovi joukkoon: "Ja kuka tahansa meistä voi olla se joukkoon sopimaton, koska se ei perustu faktoihin vaan mielivaltaisesti yrityksen omistajan mielipiteeseen."

Hallituksen lakiesityksen mukaan "alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä irtisanomisperusteena pidettäisiin myös nykyistä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun työntekijän moitittava menettely on horjuttanut työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttanut työnantajan ja työyhteisön toimintaa eikä työsuhteen jatkamista voitaisi pitää enää työnantajan kannalta kohtuullisena".

Irtisanomiseen ei siis edelleenkään riittäisi pelkkä luottamuspula, kuten SAK väittää, vaan luottamuspulaan johtava työvelvoitteen laiminlyönti tai rikkominen tai epäasiallinen käyttäytyminen.

Kukaan ei ole turvassa, järjestön kampanjasivuilla pelotellaan.

SAK:n maailmanlopun maalailu ärsyttää sen vuoksi, että lakia pystyisi vastustamaan helposti asiallisilla, ihmisten arkeen liittyvillä argumenteilla. Iso kysymys on muun muassa karenssikäytäntö. Jos irtisanoudut itse huonon johtamisen takia tai sinun katsotaan itse aiheuttaneen irtisanomisesi, menetät työttömyysturvasi kolmeksi kuukaudeksi. Eli ensin potkut, mahdollisesti vuosia kestävä oikeudenkäynti ja vielä karenssia päälle.

Irtisanomisen helpottamisen uskotaan lisäävän karenssien määrää, ja ne ovat lisääntyneet jo nyt aktiivimallin seurauksena. Tästä ay-liike ei kuitenkaan ole pitänyt meteliä.

Suomen Yrittäjät puolestaan julkaisi sivustollaan kasan oikeuden päätöksiä, joissa työnantaja on hävinnyt irtisanomisjutun, vaikka työntekijän toiminta näyttää pöyristyttävältä. Sivuilla ei kuitenkaan kerrota oikeuden perusteluita tai kerrota, miksi oikeutta on haettu käräjäoikeudesta eikä työtuomioistuimesta. Olisi helppo kysyä, miksi Yrittäjät jättää perustelut kertomatta.

Mediaa syytetään siitä, että emme kerro selkeästi, mikä irtisanomislaissa on vikana. Kun etujärjestöjen viestintä on tätä luokkaa, voi vain todeta, että kukaan ei ole turvassa etujärjestöjen propagandalta.