Edes pientä oikeudenmukaisuutta taitaa olla hetkittäin maailmassa. Surkeasti vanhustenhoidon tehtävistään suoriutuneen Attendo-konsernin kurssi on romahtanut Tukholman pörssissä torstain tilinpäätöksen julkistamisen jälkeen 16 prosenttia. Arvioiden mukaan markkinareaktiossa on ainakin osittain kyse siitä, että sijoittajat ovat halunneet rankaista epäeettisesti toiminutta yhtiötä.

Attendon arvopaperit pantiin jo aiemmin FIM in ja S-Pankin rahastoissa toistaiseksi ostokieltoon.

Attendon ja Esperi n hoivakohussa saama mainehaitta on suuri, ja toivottavasti niiden häpeällinen toiminta jää ihmisten mieliin pitkäksi ajaksi.

On kuitenkin liian helppoa ajatella, että pahat firmat ovat mokanneet ja kaikki johtuu vain niistä.

Viranomaiset ja kunnallispoliitikot ovat epäonnistuneet myös. Valvonta ei ole toiminut eikä sopimuksia ole osattu tehdä.

Hallituksella on päätösvalta valtionosuuksista, joilla on suuri merkitys siihen, millaisia hoivapalveluita kunnissa on varaa järjestää.

Sdp:n ja vasemmistoliiton poliitikkojen hallitseman Tradeka n omistama sote-firma MedGroup oli vielä viime lokakuussa täydellä tohinalla aloittamassa yhteistyötä Esperin kanssa. Onko todella näin, ettei vasemmistossa ollut siinä vaiheessa mitään käsitystä vanhusten hoivabisnekseen liittyvistä ongelmista? Vai eikö niistä välitetty?

Vähintään yhtä pahasti on myös epäonnistunut media. Jotkut toimittajat ovat ansiokkaasti selvittäneet vanhusten hoivaan liittyviä ongelmia vuosikausia, mutta muuten aihe ole saanut riittävästi huomiota. Toki jotkut yksittäiset törkeät tapaukset ovat nousseet esiin, mutta sitten asia on taas painunut tutkan alle. Vaikka aiheen tärkeys on varmasti tajuttu toimituksissa, jostain syystä siihen ei tartuttu riittävällä tarmolla. Oma lukunsa on myös osa omaisista, joista kaikkien kiinnostus ei välttämättä ole ollut suuri siitä, millaista hoivaa vanhus saa ja missä oloissa tämä on.

Syyllisistä ei siis ole pulaa, mutta ratkaisuille olisi suurempi tarve.

Tilanne kun ei ole varmasti menossa parempaan suuntaan. Kuntien asiaa ajavan Kuntaliiton mukaan kuntatalous näyttää vuoden 2018 tilinpäätösarvioiden valossa hälyttävän synkältä. Tulos painui vuonna 2018 negatiiviseksi 196:ssa eli peräti noin kahdessa kolmasosassa kunnista, kun vuotta aiemmin miinusmerkkisiä tuloksia oli 55 kunnassa. Syömävelkaan jouduttiin turvautumaan jopa 38 kunnassa.

Tieto on hälyttävä. Jos kerran nyt ollaan nousukauden huipulla, miten vanhusten hoiva ja muut palvelut onnistuvat, jos Suomen talous syöksyy ja kun huoltosuhteen muutos on nostanut merkittävästi vanhusten ja vähentänyt työssäkäyvien osuutta? Onko edessä niin surkea tulevaisuus, että Esperin ja Attendon kehnoimmista suorituksista tulee hyväksyttävä normi, koska parempaan ei ole mahdollisuutta?