Sunnuntain Helsingin Sanomissa toimittaja Satu Vasantola kirjoitti hätkähdyttävän artikkelin ammattikoulujen osin surkeasta tilanteesta.

Mutkia oikoen jutussa kyse oli siitä, että oppilaitosten sisäänpääsyä on höllennetty ja esimerkiksi lähihoitajiksi opiskelemaan pääsee oppilaita, jotka osaamisensa perusteella kuuluisivat alakouluun. Oppilaiden taidot olivat opettajien mukaan osin niin heikkoja, että alkeellisetkaan lääkeannosten mittaamiseen tarvittavat laskutoimitukset eivät onnistuneet.

Ravistelevan artikkelin ehkä jäätävin kohta oli erään opettajan kommentti, jonka mukaan hän aikoo pitää huolen siitä, että laskee omat lääkeannoksensa itse, jos joskus joutuu sairaalaan tai muuten lähihoitajien hoidettavaksi.

Juttu nostatti massiivisen määrän kysymyksiä. Eikö peruskoulun läpäisyyn kuulu esimerkiksi yksinkertaisten kerto- ja jakolaskujen hallinta? Kenen etu on, että ammattikoulussa on opiskelijoita, joilla on ilmeinen päihdeongelma? Onko nuorisotakuun sinänsä kaunis ajatus siitä, että ketään ei jätetä kotiin, johtanut tilanteeseen, jossa ammattikouluista on tullut nuorten päivähoitopaikkoja?

Ja ennen kaikkea; mitä helvettiä Suomessa oikeastaan tapahtuu?

Hyvä uutinen kuitenkin on, että Vasantolan artikkeli laukaisi ison keskustelun ammattikoulujen sisäänpääsystä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lupasi välittömästi, että karsivat soveltuvuuskokeet voidaan ottaa käyttöön.

Artikkelin jälkipyykin voi nähdä myös osoituksena journalismin voimasta. Perusteellisesti valmistellulla, hyvin ajoitetulla, laajasti koskettavalla ja ihmisenkokoisella journalismilla voi vaikuttaa.

Se on huojentava havainto.