Ihmejuttuja

Elina Kettunen 14.9.2017 07:30

Sopeudu tai kärsi

Viggo Hollander
Elina Kettunen on mainostoimisto Mirumin copywriter.

Se mikä tässä elämässä kannattelee, on sopeutumiskyky.

Kun olin nuorikko ihmistaimi, minuun oli ladattu tonneittain energiaa. Pienetkin tapahtumaketjut merkitsivät äärettömän paljon ja kaikki meni tunteisiin. Kun pipo oli väärän värinen tai päiväkodin Taneli pölli lelun, vedin pultit – kuten kaikilla sen ikäisillä on tapana.

Kun taimeni kasvoi ja kehittyi hiirenkorville, energiankäyttöni hieman tasoittui, mutta siirtyi pinnallisiin asioihin. Pohdin liiaksikin sitä, mitä muut minusta ajattelevat ja otin pienetkin vastoinkäymiset raskaasti.

Jossain vaiheessa elämänkokemukseni myötä huomasin, ettei ketaroita kannata heittää ojoon joka kerta, kun uskoani koetellaan. Tulin tietoisemmaksi siitä, millä asioilla on oikeasti merkitystä ja mihin energiaansa kannattaa annostella.

Avaudu realiteeteille

Toiset suhtautuvat rennon mutkattomasti elämään ja sen mukanaan tuomiin tenkkapoihin. Heidän kanssaan on helppo tehdä töitä, matkustaa ja viettää aikaa. Mutta toiset tuntuvat kuluttavan loputtomasti energiaansa täysin triviaaliseikoille ja first world probleemeille. He nostavat kätensä välittömästi pystyyn, jos viikonloppuna mökillä tulee vain kylmää vettä, internet ei toimi, tai Alepasta on avokadot loppu.

Mikä sitten vaikuttaa siihen, kuinka helposti menetämme moodit? Temperamentti, kasvatus ja elämänkokemus totta kai, mutta oikeasti keskeisin syy on hyvin yksinkertainen. Se on kykymme sopeutua. 

Siinä missä bakteerit sopeutuvat antibiootteihin ja tulevat niille vastustuskykyisiksi, sopeutumiskyky pätee itse asiassa kaikkeen meidän ympärillämme. Kasveihin, eläimiin, ihmissuhteisiin, yritysten toimintaan, politiikkaan, markkinatalouteen, liikenteeseen, mielenterveyteemme. Ihan kaikkeen. Sopeutumiskykymme määrää käytännössä sen, pysymmekö mukana pelissä, vai tipummeko pois.

Toisin kuin helposti ajatellaan, sopeutuminen ei tarkoita alistumista tai luovuttamista. Se on enemmänkin suostumista hyväksymään jotakin, mikä on jo totta. Niinpä kaiken viisauden alku onkin tosiasioiden tunnustaminen – ja niihin sopeutuminen.

Asiat menevät elämässä harvoin juuri niin kuin on suunnitellut. Vastoinkäymisiä ei voi välttää, vaikka kuinka haluaisi. Ja paradoksaalista kyllä, koettelemuksista selviytyminen ei ole meitä päähän potkineiden ihmisten tai asioiden vastuulla. Vain me itse voimme tehdä päätöksen, heitämmekö hanskat tiskiin vai emme. Ero ihmisten välillä onkin siinä, pitääkö itseään uhrina vai selviytyjänä.

Toisilla sopeutumiskyky tulee enemmän luonnostaan. Mutta onneksi tätä kykyä voi harjoitella ja kehittää. Kun ottaa takaiskut vitutuksensiedätyshoitona ja säästelee voimansa niihin asioihin, joilla on oikeasti merkitystä, elämä on paljon nautinnollisempaa.

Energiaa meillä on vain rajattu määrä. Itse ajattelen energian olevan kuin aikuiseksi kasvaneen puun lehdet. Lehtien voi antaa irrota jokaisen tuulenpuhurin mukana. Tai sitten niistä voi pitää tiukasti kiinni ja päästää irti vain hyvästä syystä. 

Kirjoittaja Elina Kettunen on Mirumin copywriter, joka on oppinut, että vastustaminen tuottaa usein enemmän kärsimystä, kuin alkuperäinen ongelma.