Jon Landau kävi vuonna 1974 keikalla ja kirjoitti lehteen nähneensä "rockin tulevaisuuden ja sen nimi on Bruce Springsteen". Landauta mukaillen voin sanoa nähneeni koulun tulevaisuuden. En tosin tiedä sen nimeä, koska tulevaisuus oli tällä kertaa yleisö, salillinen ihmisiä kaikkialta maailmasta.

Marraskuussa alussa Helsingissä järjestettiin HundrED Innovation Summit. Saku Tuomisen intohimohanke HundrED kerää yhteen opetusinnovaatiota, jakaa tietoa ja koulun hyviä käytäntöjä maailmalle ja maailmalta Suomeen. Viime viikon Innovation Summitin ansiosta Suomeen oli saapunut 250 kansainvälistä koulutusalan osaajaa yhteensä 39 maasta.

Nimensä mukaisesti HundrED lähti liikkeelle Suomen 100-vuotisjuhlavuonna, mutta se on kasvanut muutamassa vuodessa globaaliksi alustaksi. Tuomisen johtama organisaatio tekee upeaa työtä.

Spoiler alert: tulevaisuus on kirkas. Stanfordin yliopiston psykologian professori Carol Dweck on luonut käsitteet fixed mindset ja growth mindset. Ankarasti yksinkertaistaen fixed mindset -ihminen uskoo, että mikään ei voi muuttua ja growth mindset -ihminen puolestaan uskoo kasvuun, kehitykseen ja muutoksen ja toimii sen mukaisesti. Uskoni koulun tulevaisuuteen on vahva, koska ikinä aiemmin en ole ollut huoneessa, jossa growth mindset on näin vahva.

Tapahtumassa puhunut Lego Foundationin toimitusjohtaja John Goodwin esimerkiksi painotti elinikäisen oppimisen tärkeyttä. Leikkimisen kautta oppimista suosiva Lego Foundation keskittyy jo varhaiskasvatuksessa elinikäisen oppimisen taitojen opettamiseen. Oppiminen on meille kaikille tärkeämpää kuin koskaan ennen. Kun työ muuttuu, vain oppiminen pelastaa varmasti.

Goodwinin viesti suomalaisille yrityksille oli yksinkertainen: oppimiseen ja koulutukseen kannattaa suhtautua intohimolla ja panostaa, sillä nykypäivän lapset ovat tulevaisuuden työntekijöitä. Ja he joutuvat varautumaan siihen, että oma ammatti vaihtuu 4–5 kertaa uran aikana.

Suomi on profiloitunut koulujen supermaaksi ja se antaa vahvaa omistajuutta opetuksen kehittämiselle. Tapahtuman yleisöön teki selvästi vaikutuksen valtiovallan tervehdys. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen piti hienon puheen suomalaisen koulun erinomaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta sekä koulutuksen tärkeydestä. Sivistyneisyyttä osoitti myös se, ettei kukaan suomalaisista kesken puheen huutanut, miksi koulutuksesta sitten leikataan.

Kolmipäiväisen Summitin viimeisen päivän pääpuhuja saattoi silti olla Grahn-Laasosen sijaan Ilkka Paananen. Saku Tuominen esitteli harvemmin puhujakeikoilla esiintyvän Supercell in toimitusjohtajan termillä ”humbitious”, joka on yhdistelmä englanninkielen sanoista humble (nöyrä) ja ambitious (kunnianhimoinen).

Paananen vangitsi kansainvälisen yleisön Supercellin huikeilla luvuilla. ”Maailman vähiten vaikutusvaltaisena toimitusjohtajana” itsensä esittelevä Paananen ja Supercell ovat rahoittaneet useita koulutusprojekteja, mutta sponsoroineet asiaa vaativamatta vastineita. Humbitious on juuri sitä.

”Opettajan ammatti on maailman tärkein”, lausui Paananen.

Saattaa hyvinkin olla, että toiseksi tärkein ammatti on oppija. Jo latinan lentävä lause opettaa, että emme opiskele koulua, vaan elämää varten. Kun pysyvää on vain muutos, elinikäinen oppiminen on meidän kaikkien tehtävämme.