Länsimaiden seuratuin ja kiistellyin ajattelija on kanadalainen psykologian professori. Hän on opettanut mytologiaa, terapioinut neuroottisia, ahdistuneita ja pakkomielteisiä potilaita sekä neuvonut niin bisnesväkeä kuin kansalaisjärjestöjä. Jordan B. Peterson in perustellut mielipiteet ovat suoria, osin mustavalkoisia. Hän artikuloi ja perustelee kiihkotta, ja voittaa väittelyssä yleensä vastustajansa.

Jordanilla on paljon innokkaita kannattajia sekä vastustajia. Mielestäni hän on täydellinen aikamme kuva. Maailma kelluu arvottomassa tilassa. Harva on minkään puolesta, mutta kaikki ovat jotakin vastaa. Se että pahoitetaan mieli jonkun puolesta on ideologinen vallitseva suuntaus. Sosiaalinen media antaa mahdollisuuden jatkuville ristiinnaulitsemisille.

Sitä vastoin kirkot, valtiot ja politiikka ovat menettäneet uskottavuutensa sekä auktoriteettinsa. Ihmiset eivät tiedä mihin uskoa tai mitä seurata. He kokevat epävarmuutta ja heikkoutta. Yhtä aikaa he sosiaalisina luonteina kaipaavat yhteisö, tukea ja mielipidejohtajuutta. Tähän tilanteeseen tulee henkilö, jolla on vahvat perustellut mielipiteet miten tulisi elää ja toimia.

Selkeisiin mielipiteisiin halutaan tarttua, niitä halutaan uskoa, jotta olisi edes jokin ohjenuora todellisuuteen, jotain mihin turvata. Näistä syistä Trump menestyy, Perussuomalaiset menestyvät, erilaiset liikkeet kasvavat, mielipidejohtajia ja yritysguruja kuunnellaan. Jokainen tulkitsee sanottua aina omista lähtökohdista. Näin viesti saattaa muuttua ja vääristyä tarkoituksetta tai tarkoituksella. Se ei muuta sitä, että ihmiset, perusluonteeltaan, kaipaavat johtamista, tahoa joka pitää heistä huolen ja heidän puoltaan. Keskeisin kysymys on, se aivan tärkein, mikä motivoi näitä johtajia ja liikkeitä? Millä perustein he ovat liikkeellä? Mitä he haluavat saada aikaan? Edustavatko he hyvää vai pahaa?

En tiedä, onko Peterson lintu vai kala, huijari vai profeetta. Emmin yhä näiden kahden välillä. Osa hänen ajatuksistaan on kannatettavia, osaa pidän rajoittuneena. Häntä seuraa niin älymystö kuin neuvottomat nuoret miehet. Olen vaikuttunut hänen esiintymisestään. Hän puhuttelee aina yksilöitä ja puhuu yksilön henkilökohtaisesta vastuusta. Hän ei kannusta barrikaadeille. Hän mielestään elämä on vaikeaa ja raskasta, mutta sitä ei pidä paeta.

Hän on erittäin tiukka ja vaatii ihmiseltä paljon, mutta osoittaa myötäntuntoa psykologin varauksella. Hän perustelee asiansa ihmisen historian ja tarinoiden kautta. Hänen mielestään emme ole muuttuneet periolemukseltamme vaan tuhatvuotiset totuudet pätevät yhä. Hän ei usko lyhytaikaisiin ismeihin. Hän on äärimmäisen konservatiivinen, mutta se nimenomaan on jotenkin tuore näkökulma tässä ajassa, jossa määrittelemme ihmisyyden joka päivä uudelleen.

Peterson on julkaissut yhden luetuimman tietokirja vuosikymmeneen. Sen nimi on 12 ohjetta elämään (12 rules for life). Se poukkoilee ja paikoin referoi ilman selkeää logiikkaa niin kirjailijoita, taiteilijoita, Raamattua kuin kansantaruja. Itse ohjeet ovat kuitenkin selkeitä, järkeviä ja vaatia. Tässä niistä puolet:

1. Seiso selkä suorana. Kanna itseäsi ylpeydellä, älä ryhdy perästä vedettäväksi tai alistu. Ne jotka uskovat itseensä, saavuttavat enemmän.

2. Kohtele itseäsi kuin jotakuta jota olet velvollinen auttamaan. Jordan ei arvosta sitä miten ihmiset syyttävät muita omasta osastaan tai kohtalostaan. Olemme velvollisia itse auttamaan itseämme. Se vaatii totuuden kohtaamista, kasvua ja jatkuvaa työtä itsensä kanssa.

3. Vertaa itseäsi siihen joka olit eilen, äläkä johonkin toiseen tänään. Ihmisen oma kasvu on ainoa todellinen mittari. Ole kiitollinen siitä, kun pystyt muuttamaan toimintaasi tai ajatteluasi. Muiden kadehtiminen ja heihin itsensä arvioiminen tuhoaa sisältä.

4. Tavoittele sitä mikä on merkityksellistä, älä sitä mitä sinulta odotetaan. Kuljemme elämämme läpi toteuttaen muiden unelmia. Etsi se mikä on sinulle tärkeää, ja joka palvelee isompaa totuutta kuin itsekeskeisyys.

5. Ystävysty ihmisten kanssa, jotka haluavat sinun parastasi. Usein ihmiset, joilla ei ole terve itsetunto tai kärsivät alemmuuskompleksista, ovat ympäröineet itsensä ihmisillä, jotka ylläpitävät tätä kokemusta. Rakastavien ihmisten valossa kasvaa ja kukoistaa.

6. Sano totuus ääneen. Tai älä ainakaan valehtele. Olemme erityisen tehokkaita valehtelemaan itsellemme, ja lähes yhtä ansiokkaita valehtelemaan muille. Henkilö, joka uskaltaa sanoa ääneen mitä tuntee ja ajattelee, vapautuu ahdistuksesta ja itsensä ruoskimisesta.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.