Kiinan talouden nousun myötä monet länsimaissa odottivat vielä muutama vuosi sitten, että Kiina muuttuisi asteittain entistä enemmän länsimaita muistuttavaksi yhteiskunnaksi.

Oletus osui harhaan, kuten Eva n Kiina-tutkijat aikanaan ennustivat.

Heidän mukaansa kehitys tulee kulkemaan toisin päin: kiinalaisten ajattelu- ja toimintatapojen merkitys tulee korostumaan myös muualla maailmassa. Siksi länsimaisten toimijoiden kannattaa oppia tuntemaan Kiinaa ja kiinalaista elämäntapaa syvällisesti, maan omista lähtökohdista ja paikallista toimintalogiikkaa ymmärtäen.

Hongkong osoittaa, että kiinalaisten ajattelu- ja toimintatapojen merkitys on sidottu aivan liiaksi ja entistä pahemmin Kiinan kommunistisen puolueen ajattelu- ja toimintatapoihin.

Hongkong siirtyi takaisin Kiinan hallintaan vuonna 1997 eli 22 vuotta sitten: Yksi maa, kaksi järjestelmää – periaatteen mukaisesti.

Hongkong oli kehittynyt ja kasvanut 155 brittivuoden aikana kuitenkin hyvin toisenlaiseksi yhteiskunnaksi kuin kommunistien johtama totalitaarinen Kiina – eikä vähiten siksi, että esimerkiksi Shanghain suuryrittäjät pakenivat nimenomaan Hongkongiin, kun kommunistinen puolue voitti Kiinan sisällissodan toisen maailmansodan jälkeen.

Mikään näistä tapahtumista ei ole Kiinassa – eikä Hongkongissa, unohtunut.

Kiinan talouden nousu on ollut hämmästyttävä. Se perustui Ranskassa nuorena opiskelleen pragmaatikon Deng Xiaoping in ajatuksiin, kun hänen johdollaan Kiina aloitti taloudelliset ja sosiaaliset uudistukset vuonna 1978 mallinaan erityisesti juuri Hongkong ja Singapore.

Nyt Kiinan johdossa oleva presidentti Xi Jinping haluaa muuttaa tätä asetelmaa.

”Ikuiseksi presidentiksi” itsensä viime vuonna valituttanut Xi ei halua kuulla sanaa ei Hongkongista, eikä muualta Kiinasta.

Onko Kiinasta tulossa diktatuuri on hankala kysymys, koska Kiinan kommunistinen puolue pyrkii pitämään kaiken sisäisen kiistan puolueen sisällä eikä ulkomaailma tarkkaan tiedä, kuinka itsevaltaisesti Xi Kiinaa pystyy johtamaan.

Länsimaisille yrityksille kaikki edellä oleva tarkoittaa Kiina-riskin moninkertaistumista, joka konkretisoitui Suomessakin, kun Finnair in Hongkongin reittien matkustamohenkilökunnan alihankkija OSM Aviation joutui muistuttamaan viime viikolla työntekijöitään globaalista sosiaalisen median ohjeistuksestaan. Sen mukaan työntekijöillä ei ole oikeutta käyttää yhtiön nimeä tai logoa poliittisiin tarkoituksiin. Sama ohjeistus koskee myös esimerkiksi Finnairiin suorassa työsuhteessa olevia lentäjiä.

Finnair siis pyrki kertomaan manner-Kiinan viranomaisille sekä mannerkiinalaisille, että sen henkilöstön – vaikkakin alihankkijan – mielipiteet eivät ole yhtiön mielipiteitä.

Tämä sinänsä länsimaissa päivänselvä asia, että yritys ja sen työntekijöiden toiminta omalla ajalla ovat kaksi eri asiaa tyrmättiin Hongkongissa nopeasti, kun toissapäivänä hongkongilainen South China Morning Post -lehti yhdisti Finnairin niihin kansainvälisiin yrityksiin, jotka ovat taipuneet Kiinan painostuksen alla.

Saman ongelmatiikan edessä ovat kaikki Kiinassa toimivat yritykset. Kun toiseen suuntaan kumartaa, toiseen suuntaan pyllistää.

Aika näyttää, miten esimerkiksi amerikkalaiset suuryritykset toimivat todellisuudessa, kun ne Apple n toimitusjohtajan Tim Cook in ja Amazon in Jeff Bezos in johdolla allekirjoittivat maanantaina kannanoton, että yrityksillä on myös sosiaalinen ja eettinen vastuu omasta toiminnastaan.

Kiinassa on nyt nähtävissä selvästi se, että talouskasvun hyytyessä kommunistinen puolue ottaa koko ajan tiukempaa otetta yhteiskunnasta. Presidentti Donald Trump in aloittama USA:n ja Kiinan välinen kauppasota korostaa entisestään tätä asiaa. Trump voi Kiinan suhteen olla jopa oikeassa. Länsimaat ovat toimineet maassa liian naivisti. Kiina ei ole avannut riittävästi rajojaan vapaalle kaupankäynnille, toki Kiinan johdolle ymmärrettävistä syistä.

Kysymys siitä, tukevatko länsiyritykset ja länsimaat Kiina-kaupassa nyt entistä enemmän kommunistisen puolueen harvainvaltaa ja totalitarismia ja toimivat osin omien eettisten sääntöjen vastaisesti, on kieltämättä ikävä.

Kysymys kannattaa kuitenkin esittää – rehellinen voi olla ainakin itselleen.