”Onpa suloinen vastasyntynyt, 3 kiloa 400 grammaa, ihan ilmetty IT-alan yrittäjä ja esihenkilö!”

Juuri mikään ei ärsytä tai sureta minua niin paljon kuin se, miten ihmiset pannaan etukäteen päätettyihin rooleihin tai he alistuvat niihin. Jollekin nuorelle sielulle sanotaan murrosiässä, että hän ei ole hauska. Hän omaksuu vaikutelman. Hänestä tulee tylsä. Sisällä itkee koomikko. Toista sanotaan tyhmäksi, mutta ulkonäöltään näyttäväksi. Hän päättää miellyttää lopun elämänsä muita ihmisiä, koska ei näe itsessään kuin esineellisen arvo. Yhdelle sanotaan, ettei hänestä tule ikinä mitään. Hänestä ei tule mitään.

Malcolm Gladwell on perehtynyt syvällisesti menestykseen. Kaikki hänen löytönsä vahvistavat saman asian: menestys ei perustu geneettisiin ominaisuuksiin. Lapsineroiksi luokiteltujen todennäköisyys huippumenestykseen on yhtä pieni kuin keskimääräisellä älykkyysosamäärällä varustetun. Menestys tai onnistuminen on usean asian summa. Siihen vaikuttavat muun muassa ympäristö, opettajat, kaverit, ajankohta, sivistys, kokemukset, toiston määrä, paikka, sattuma, ihmissuhteet, rakkaus, oma tahto ja valinnat. Ja tismalleen toisin päin. Jos sinut pakotetaan sätkynukeksi ja sinä alistut, sinä muutut sätkynukeksi.

Mitä epätodennäköisimmät ihmiset ovat menestyneet yrittäjinä, johtajina, taiteessa, tieteessä, kulttuurissa, urheilussa, elämässä. Joka kerta, kun kuulen jonkun vinkuvan, miten kaikki ovat häntä vastaan ja hän ei voi saavuttaa mitään mitä haluaisi, tekee mieli potkaista henkilöä hanuriin. ”Olet itse itsesi suurin este, sinä tahdoton puusilmä”, tekee mieli huutaa. Heti perään kaduttaa, ja yritän katsoa puusilmän läpi sieluun, koska ihan jokaisessa meissä itää suuri ihminen. Se, mitä muut voivat tehdä, on kannustaa ja tukea. Ja ainoa, mitä ei pidä tehdä, on väheksyä tai painaa alas. Niin tekevät vain kateelliset tai heikolla itsetunnolla varustetut.

Ihmisellä on kolmet aivot: järki, tunne ja intuitio. Jokaisella on jokin näistä vahvin. Kaikki niistä ovat yhtä tärkeitä, jokaisessa versoo mahdollisuus. Eniten ketuttaa kaikki, ja toiseksi eniten se, ettemme ota selvää itsestämme, vaikka meille on annettu siihen aikaa kokonainen yksi elämä. Ihminen, joka ei tunne itseään, ei pysty määrittämään kuka on, mitä tahtoo ja millaisia päämääriä elämälleen asettaa. Hän elää kelluvassa tilassa ja tuhlaa aikansa, eikä vain omaansa, vaan myös niiden, joiden kanssa hän elää.

Mutta kun otamme hektisestä kalenteristamme aikaa itsellemme, haemme tietoa ja kohtaamme viisaita ihmisiä, meissä alkaa heräämään itsetietoisuus. Ensin tulee tuskan, huolen ja epäuskon tunteita. Perhana, tämä, mitä haluan, vaatiikin työtä ja muutosta. Minun pitää antaa tunnehintaa, avata haavojani ja puhua ääneen mitä haluan. Se, mitä sanot ääneen, tulee kuulluksi, se nostaa odotuksia, johtaa oikealle polulle ja samaan uskovien ääreen. Unelmat eivät toteudu, jos ne ovat mielikuvitusleikkiä ja haaveilua päässä. Se, mitä päästämme ullakolta ulos, muuttuu eläväksi, välietapeiksi, toiminnaksi. Jos haluat johtaa, ota itsestäsi vastuu ja ohjat käsiisi. Opettele johtamaan, se on täysin mahdollista. Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, yritä. Kukaan ei voi taata mitä tapahtuu, mutta sen voi luvata, että edessä on elämänmakuinen seikkailu.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.