Kulmahuoneen kirjeenvaihtaja

Jukka Hakala 22.11.2018 08:10

Kadonnutta keskittymiskykyä etsimässä

Jukka Hakala

Tämän blogin lukemiseen menee kaksi minuuttia, mikä on monelle aivan liian pitkä aika.

Tämä liuskan mittainen teksti on monelle TLDR – liian pitkä luettavaksi. Keskittymiskykymme heikkenee, mikä johtaa siihen, että meille tarjotaan entistä lyhyempiä ja valmiiksi pureskeltuja sisältöjä. Kollektiivisen tyhmistymisen noidankehä on valmis.

New York Times julkaisi muutama viikko sitten laajan kokonaisuuden Piilaakson ammattilaisten suhtautumisesta lastensa älylaitteisiin.

Niille, jotka eivät jaksa klikata linkkiä, jutut voi väkivaltaa käyttäen tiivistää seuraavasti: älypuhelimet peleineen ja muine sovelluksineen ovat niiden suunnittelijoiden mukaan suoraan saatanasta, ne ovat aivoille yhtä vaarallisia kuin crack ja siksi piilaaksolaisten lapsilleen antaman ruutuajan määrä on kutakuinkin nolla.

Asia on helppo todentaa empiirisillä kokeilla. Anna lastesi pelata niin paljon kuin he haluavat, ja voit seurata heidän muutostaan sekaviksi zombieiksi, joilla on tylsää sekunti sen jälkeen, kun käsi on pakotettu irti puhelimesta.

Eikä kyseessä ole vain lasten ongelma. Keskimääräinen keskittymisaikamme yhteen asiaan on Microsoftin selvityksen mukaan kahdeksan sekuntia, lyhyempi kuin kultakalalla. Tämä aikajänne taas ohjaa viestinnän sisältöjen suunnittelua. Muodosta on tullut tärkeämpää kuin sisällöstä.

Jokaisella trendillä on kuitenkin vastatrendi. Käsillä on yhä enemmän merkkejä siitä, että ihmiset voivat pahoin ruutuaddiktionsa kanssa ja pyrkivät siitä eroon. Piilaakson älypuhelimet lapsiltaan kieltävät hupparitalebanit ovat tämän vastatrendin näkyvin etujoukko. Lopulta heiluriliike tasaantuu, ja löydämme itse kukin parhaat tavat käyttää laitteitamme.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa viestinnälle ja markkinoinnille?

Kun onnistumme vieroittamaan itsemme ajatuksesta, että kaikkia mahdollisia sisältöjä on seurattava jatkuvasti reaaliajassa, kun aivomme oppivat vähitellen elämään ilman välitöntä tarpeentyydytystä ja kun keskittymiskykymme kantaa yli kahdeksan sekunnin videoiden, tie on vapaa entistä kunnianhimoisemmalle viestinnälle.

Silloin sisältö nousee tärkeämmäksi kuin muoto.

Toivoa on, sillä vietämme jo nyt paljon aikaa hyvin tehtyjen sisältöjen parissa. Lapset eivät muista edes ladata puhelimiaan, kun he tempautuvat mukaan Harry Potterin tuhatsivuisiin seikkailuihin. Valvomme läpi viikonlopun katsoaksemme putkeen 12 jaksoa taiten tehtyä draamaa. Jatkamme hyvän kirjan parissa vielä pitkään sen jälkeen, kun järki usuttaa jo painumaan pehkuihin keräämään voimia huomiseen työpäivään. Tilaamme laadukkaaseen journalismiin uskovia medioita ja olemme valmiit niistä myös maksamaan.

Toivoa sopii, että keskittymiskykymme palauduttua saamme samaa sisältöjen koukuttavuutta ja elämyksellisyyttä myös markkinointiviestintään. Se on samalla avain entistä merkityksellisempään työhön. Sisällöntuottajat haluavat hekin kertoa uutta tietoa, viihdyttää ja herättää suuria tunteita. Harva haluaa tahallaan tehdä ihmisiä tyhmemmäksi.

Kirjoittaja Jukka Hakala on viestintätoimisto N2 Commsin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö