”Applen Tim Cook herää joka päivä kello 4.30.” Kansainvälinen bisnesmedia on täynnä klikkijuttuja asioista, joita voi oppia miljonääreiltä, jotka heräävät erittäin aikaisin.

Tämä vaikuttaa minustakin hyvältä tavoitteelta: kun minusta tulee miljonääri, aion väittää herääväni aamuneljältä vain piruillakseni muille.

Hiljattain amerikkalainen Fast Company -lehti teki jutun superrikkaista, jotka heräävät vasta aamukymmeneltä. Jutun mukaan esimerkiksi Mark Zuckerberg pakottaa itsensä heräämään nykyään jo kello kahdeksalta, koska perheellä on pieni lapsi. (Paljastus: myöhään nukkuvat menevät tietysti nukkumaan yleensä vasta aamuyöllä.)

Listajuttuja lukemalla selviää oikeastaan vain se, että menestyksen aamiaiseväät ovat hyvin yksilölliset.

Mikä on paras tapa olla tuottelias? Luovan työn hyvistä käytännöistä puhutaan paljon, koska niistä puhuminen on helppoa. Vielä helpompaa on kirjoittaa klikkijuttu aiheesta. Suorittaminen – se on vaikeampaa.

Varmaa lienee vain se, että vaikka yhteiskunta painaa meitä 9–5-malliin, jokaisen on löydettävä omat tapansa erityisesti, kun kyse on luovuudesta. The Creative Habit -teoksen kirjoittaja Twyla Tharp on kiteyttänyt omalta osaltaan, että ”ollakseen luova on vain tiedettävä, miten pitää valmistautua olemaan luova”.

Amerikkalainen kirjailija Joyce Carol Oates on kirjoittanut yli 50 romaania ja lähes 40 novellikokoelmaa. Hänen rutiininsa on suhteellisen yksinkertainen: kirjoittamista aamukahdeksasta yhteen. Välissä lounas ja pidempi tauko, kunnes hän jatkaa kirjoittamista neljästä seitsemään.

Kirjoittaessaan Muutoksia-järkälettä Jonathan Franzen linnoittautui työhuoneeseen Harlemissa, veti huoneesta verhot alas ja laittoi korvatulpat. Tietokone oli vanha, mutta hän liimasi verkkopiuhan siihen kiinni ja leikkaisi piuhan poikki välttääkseen interwebsistä tulevat häiriötekijät.

Moni tuotteliaisuusopas neuvoo työpöydän siisteyden kertovan järjestelmällisyydestä. Taiteilija Francis Bacon in ateljee oli yhtä kaaosta, mutta silti Bacon maalasi aina aamunkoitosta puoleen päivään. Hän selvästi vältti prokrastinoinnin korkeimman tason eli pakonomaisen siivoamisen.

Toisaalta, jotkut vannovat nimenomaan järjestelmällisyyden nimeen.

1990-luvun alussa David Lynch kävi joka päivä samaan aikaan samassa kahvilassa syömässä. Ja juomassa ”kuusi tai seitsemän kuppia kahvia”, kuten hän kertoi Daily Rituals -kirjan mukaan. Jos haluaa ottaa vaikutteita, kannattaa ehkä mieluummin kopioida Lynchin meditaatiorytmi. Hän on meditoinut päivittäin yli 40 vuoden ajan.

Valmistautuminen auttaa, mutta myös itse suoritus on tärkeää. Jos on pakko siteerata yhtä amerikkalaista presidenttiä, olkoon se Theodore Roosevelt, joka sanoi ”tee se, mitä voit, sillä mitä sinulla on käytössäsi siellä, missä olet”.

Truman Capote kirjoitti makuullaan sängyssä, Marcel Proust sairaana peiton alla, Chuck Palahniuk autokorjaana työskennellessään auton alla. Oikeaa tapaa ei ole. Herää neljältä tai kymmeneltä. On vain sinun tapasi.

On kliseistä mainita Nike luovuudesta puhuessa, mutta tähän sen slogan sopisi.