Varustamoyhtiö Viking Line n uusi alus on vasta rakenteilla Kiinan etelärannikolla. Liikenteeseen Turun ja Tukholman välille laiva lähtee vuonna 2021.

Silti yli 20 000 potentiaalista matkustajaa on jo pohtinut laivaa ja makustellut sille mielessään sopivaa nimeä.

Viking Line nimittäin älysi järjestää laivan nimestä kilpailun. Yhtiö kertoi eilen saaneensa nimiehdotuksia kaikkiaan 22 486 ihmiseltä Suomesta, Ruotsista, Ahvenanmaalta ja muualta maailmalta.

Noin moni siis pysähtyi pohtimaan Viking Linen aluksia, laivoilla vietettyjä mukavia hetkiä ja vanhempien alusten nimiä. Se ei varmasti vähennä kiinnostusta lähteä merelle ja testaamaan myös uutta laivaa, kun se aikanaan valmistuu.

Nyt Viking on valinnut finaaliin kymmenen nimeä, ja kansa voi taas vaikuttaa äänestämällä niistä mieleistään. Nimikisan voittaja saa neitsytristeilyn kahdelle. Se kuulostaa melko edulliselta siihen nähden, millaista huomiota yhtiö kilpailulla saa.

Idea ei toki ole uusi. Viking Line järjesti nimikisan myös edellisen uuden aluksensa nimestä, Gracesta. Tallink on tehnyt samaa. Sen nimikisaan tuli kolmisen vuotta sitten 21 550 ehdotusta, joista yli 14 000 Suomesta. Valittua nimeä Megastaria ehdotettiin yli 300 kertaa.

Toki nimikilpailuja on järjestetty muistakin aiheista: esimerkiksi Laajasalon uudesta ostoskeskuksesta, Lahden Radio- ja tv-museosta ja Naantalin asuntomessualueesta. Myös Helsingin uuden keskustakirjaston nimeä etsittiin kilpailulla.

Nykyiselle Oodille irtosi kisassa vain 2 600 nimiehdotusta. Se on yllättävän vähän risteilyalusten nimiehdotuksiin verraten. Oodihan on ollut valmistuttuaan todella suosittu.

Ilmeisesti sen nimeäminen ei vain herättänyt ihmisissä samanlaisia intohimoja kuin risteilyalukset. Tämä saa epäilemään, että moni nimikilpailu ei ole yleisömenestys. Mikä muu innostaisi ihmiset toden teolla ehdottelemaan nimiä, Juhla Mokan nimiuudistus? Volvo n seuraava malli?

Risteilyalusten nimikilpailut kuitenkin näyttävät uppoavan risteilykansaan kuin buffet-pöydän katkaravut.

Tämän perusteella tuntuu todennäköiseltä, että ihmiset saavat ehdotella nimiä myös Tallinkin uudelle pikalaivalle, kun sen valmistuminen lähestyy.