Laihon klinikka

Tommi Laiho 29.10.2018 08:23

Aika ei valehtele, mutta sinä saatat valehdella

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Jos väität olevasi perhe-elämän kultainen esimerkki tai onnellisen elämän toteemi, mutta energiasi ja aikasi kuluu muuhun, se muu on sinulle tärkeämpää.

Osa ihmisistä puhuu niin paljon kakkaa, että heidän suunsa tulisi sitoa vaipoilla.

Kohtasin ”merkkihenkilön”. Hän esiintyy usein mediassa täydellisenä perheisänä. Häntä ihaillaan. Kuulin hänen normiviikkonsa ohjelman. Oli ilmiselvää, että lapset ovat osa hänen viikkoaan ainoastaan, jos kameroita on läsnä.

Aika ei valehtele. Sinä saatat valehdella.

Ajankäyttösi kertoo, mitä sinä arvostat parhaillaan elämässäsi. Se, mitä kerrot itsestäsi ja arvoistasi suhteessa siihen, mihin käytät aikasi, saattaa olla ristiriidassa. Tällöin et elä ihanteittesi mukaan vaan petät ensisijaisesti itseäsi.

Elämme harhaluulossa, että aika on loputon varanto. Ei ole. Tätä päivää et saa takaisin.

Metafora, jonka milleniaalikin tajuaa: Kun synnyit, akkusi prosentit olivat 100.  Akkua ei voi ladata. Nyt jäljellä on vähemmän, ehkä 30 prosenttia tai 50 prosenttia. Se hupenee, koko ajan. Kenelle alat soittelemaan tai mihin aikaa käytät, kun sitä on enää 12 prosenttia ja akun kuva menee punaiselle?  Ja pitääkö sinun todellakin odottaa siihen asti?

Jos väität olevasi perhe-elämän kultainen esimerkki tai onnellisen elämän toteemi, mutta energiasi ja aikasi kuluu muuhun, se muu on sinulle tärkeämpää. Hämmästyttää, miten monelle vaikka sivistyminen, itsetutkiskelu, rakkaus tai syvällinen keskustelu on toissijaista. Tärkeämpää on päteä piireissä tai julkaista koko ajan somessa. Se vie paljon aikaa, se, että mielistelee tuntemattomia.

En ole hyvä esimerkki. Käytän yhä ison osan ajastani penkkiurheiluun ja viihteeseen. Mutta olen hitaasti ja tarkoituksella yrittänyt opetella luopumaan monesta asiasta, joita en pidä arvokkaina, mutta jotka aiemmin kuuluivat ”viikkorutiineihini”. Olen voittanut takaisin aikaa, elämääni. Kun olen paikalla, olen läsnä. Jos tälläinen umpipässi pystyy siihen, ehkä joku toinenkin.

Olen tutkinut myös, mihin työaika kuluu, erityisesti omalla alalla. Väärinhän se kuluu. Asiantuntijayrityksen ajasta suurimman osan tulisi mennä asiakastyöhön muodossa missä hyvänsä. Ja lopusta ajasta osan pitäisi kulua itsensä haastamiseen. Muuten tulee hukka. Jos aika menee turhiin kokousteluihin, yleiseen hengailuun, jatkuvaan hr-hankkeiden touhuiluun, tyhjäkäyntiseen strategiointiin tai organisaatiokaavioiden piirtelyyn, kulutamme aikaamme väärin. Itse asiassa laiskistumme, luontainen mukavuudenhalumme syö meidät elävältä.  

Yksi asia kääntää kaiken edellisen pyllylleen, nurin. Ajankäyttö ei ole vain fyysistä. Se, missä maallinen tomumajamme milloinkin kuluttaa happea, ei kerro ajankäytöstämme kaikkea. On olemassa toinen mitta. Se on ajattelun käyttöaika ja -kohteet. Siinä yhtälössä elää vähintään yhtä suuri ristiriita. Siellä, missä aivosi ja ajattelusi ovat, siellä sinunkin pitäisi olla.

Tee huviksesi testi. Kirjaa viikon ajan kerran päivässä, mihin ajatuksesi ovat päivän aikana harhailleet. Surullista olisi, jos päässäsi pyörisi vain käytännön rutiineista selviäminen tai tavara.  Mutta ehkä se on jokin asia, paikka tai ihminen. Tai se voi olla joku tavoite, ja sitä estävä tunnetila kuten pelko tai epäluulo. Mitkä asiat listallasi toistuvat? Sinä olet siellä, missä mielesi on. Tai sinne sinun tulisi pyrkiä.

Jos tästä kaikesta tuli huono mieli tai omatunto, lopeta turha itsesi rankaiseminen. Et voi vaikuttaa menneeseen. Mieti, mitä ajattelet ja siirrä enemmän aikaasi sekä tarmoasi siihen.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö