Laihon klinikka

Tommi Laiho 11.6.2018 08:15

Itsensäpaljastaminen on tervettä toimintaa

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Meille on niin järjettömän tärkeää tehdä oikea vaikutus, että unohdamme, mistä ihmiset vaikuttuvat oikeasti.

Menet työhaastatteluun. Pohdit tarkkaan, mitä puet päällesi, mitä aiot sanoa ja miten sen aiot ilmaista. Mietit, mitä työnantaja hakee, millaista ihmistä.

Työnantaja, esihenkilö asemassa oleva, harkitsee ennen rekrytointiprosessia, millaista vaikutelmaa haluaa yrityksestä tehdä. Nykyaikainen, nopea, vastuullinen ja cool mutta silleen siististi.

Menet treffeille, sokkona tai ekoille, näytelmäharjoittelet etukäteen koko draaman kaaren, varaudut kysymyksiin ja vaihtuviin tilanteisiin. Vastinpari tekee omassa päässään samoja askelmerkkejä. Tilanne suunnitellaan näytelmäksi.

Postaat shittiä sosiaaliseen mediaan. Kuva-asetelma ja virkkeen rakenne vastaa omassa päässäsi haluamaasi tavoitemielikuvaa.

Nyt halutaan olla menestyjä, edelläkävijä, asiantuntija, perheellinen, omistautunut, hauska tai salaperäinen, omintakeinen tai muuta kiehtovaa. Yksikään sävy tai ele postauksessa ei ole harkitsematon. Koreografia on ilmatiivis, hapeton.

Menet palaveriin, seminaariin, esitelmöimään, vanhempainiltaan, harrastepiiriin tai yhdistykseen. Siellä toteutat rooliasi, jonka luulit olevan sinulle annettu. Esiinnyt. Olet se höpöttäjä, myötäilijä, mustavalkoinen, kärkäs, hiljainen tai kyselijä. Juuri se, mistä sinut tunnetaan silloinkin, kun et haluaisi.

Menet lääkäriin. Kerrot oireista, olet googlannut jo vastauksen, odotat reseptiä diagnoosiisi. Missään olosuhteissa et avaudu yleislääkärille, että olet ahdistunut, uneton, jatkuvassa juomis- tai syömishäiriössä, kroonisessa pahassa olossa. Melko varmasti unilääkitys, verenpainepillerit, vitamiinit, dieetti tai rauhoittava ratkaisee ongelmasi välittömästi.

Vaatetamme itsemme odotuksilla ja vaateilla. Luomme vaikutelmia, mikä on ruma sana. Pyrimme tietoisesti täyttämään mittojen mukaisia mielikuvia. Meille on niin järjettömän tärkeää tehdä oikea vaikutus, että unohdamme, mistä ihmiset vaikuttuvat oikeasti.

Ei sitä valehteluksi kutsuta vaikka valhetta se on, itsepetosta ja tarkoituksellista harhaanjohtamista, vääristelyä ja osatotuuksia. Kaikkihan niin tekevät. Niin meidän odotetaan tekevän.

Siksi on niin virkistävää, poikkeuksellista ja ainutlaatuista, kun tapaa jonkun joka on totta. Ihmisen kokoinen, ei enempää, ei vähempää.

Alaston, riisuttu, rehellinen, itsensä myöntävä tai nöyräkin kaiken edessä. Itsensäpaljastaminen on tervettä toimintaa.

Se kun kertoo, mitä ajattelee, kertoo mitä tuntee, mitä toivoo, kuvaa mitä pelkää ja miksi. Sellainen alastomuus riisuu aseista. Voi vitsi, kun itsekin uskaltaisi. Sellainen suoruus ja läsnäolo pelottaa. Voi kiesus, kuka helvetti toi kuvittelee olevansa. Ei se kuvittele olevansa mitään, se vain on.

Emme ole tyhmiä. Me aistimme koko ajan missä mennään. Siksi ihmisistä puhutaan niin paljon selän takana. Siellä takana, poissa korviesi kantoetäisyydeltä käymme läpi kuka sinä olet ja mitä sinä esität. Se minkä kuvittelit olevan piilossa, joku sen näkee, arvaa.

On paljon kiinnostavampaa ja vaikuttavampaa, kun uskallat olla mitä olet. Silloin kanssasi voi käydä merkityksellistä dialogia. Voi olla, että jopa opit itsestäsi uutta, kun kaikkien ei tarvitse koko ajan pelata jotain peliä. Kuka tietää vaikka sinut hyväksyttäisiin juuri tuollaisena keskeneräisenä raakileena.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö