Laihon klinikka

Tommi Laiho 5.3. 10:58 päivitetty 12.3. 08:31

Jokainen on oman elämänsä verottaja

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Pelko ja rohkeus ovat motivaattoreita, jotka toistuvat meidän omissa asioissamme ja päätöksissämme, niin kotona kuin työssä. Silti ne teemoina tunnustetaan ja ilmaistaan ääneen harvemmin.

Otsikon copyright on tyttäreni Idan. Olimme autossa matkalla pään magneettikuviin. 13-vuotias tyttö oli peloissaan. Tapansa mukaan puhui mietteistään: ”Isä, mua pelottaa, vaikka tiedän, ettei tarvis.  Tää on vaan varoiksi, mutta se putkessa olokin pelottaa. Ei siinä ole mitään järkeä, että pelkää asioita joissa ei ole pelättävää, mutta pelkää silti. Ja kun se pelko on, sitä alkaa suurentelemaan, ja sitten koko pää on täynnä pelkoa eikä siitä pääse irti ja se on sitten kaikki, mitä miettii ja murehtii, ja ei osaa ajatella muuta. Ja mä tiedän, että muutkin miettii samoin. Tietsä isä, että se on vähän niin että… jokainen on oman elämänsä verottaja.” 

Liikutuin, tietysti, mutta vieläkin enemmän hätkähdin, miten tämä sielukas, mahtava tyttäreni kiteytti yhteen virkkeeseen ihan keskeisimmän löydön ihmiselosta. Kysyin vielä perään, oliko hän kuullut tuon lauseen jostain. Sanoi ettei. En ole itsekään siihen törmännyt.

Kuvista ei löytynyt onneksi mitään, mutta Idan puheenvuoro jäi kaivelemaan minua päiviksi. Miten jo noin pieni tyttö, vielä paljoa elämänkokemusta vailla, pystyy määrittelemään elämän suurimman jarrun paremmin kuin moni ikä-ihminen. Ja miten ylpeä olen hänestä, sillä jos pystyy kuvailemaan pelkoja jo tuossa iässä, käsittelemään niitä, kohtamaan ne, se vaatii valtavan paljon rohkeutta. Tuosta lähtökohdasta hän voi tehdä elämässään asioita, joihin moni ei pelkojensa estämänä pysty.

Pelko ja rohkeus ovat asioita, jotka vaikuttavat koko maailmaan ja jokaiseen. Kun rohkeus vie meitä metrin eteenpäin, pelko palauttaa meitä 98 senttimetriä tai enemmän takaisin päin. Tästä köydenvedosta on kiinni koko yhteiskunnan tulevaisuus.

Pelko ja rohkeus ovat motivaattoreita, jotka toistuvat meidän omissa asioissamme ja päätöksissämme, niin kotona kuin työssä. Silti ne teemoina tunnustetaan ja ilmaistaan ääneen harvemmin. Meidän on paljon helpompi puhua tyhjää seuraavaksi hankittavasta kodin kalusteesta, päivän säätilasta, julkkiksen parisuhdestatuksesta, strategioista, prosesseista ja hintapisteistä. 

Paljon, paljon tärkeämpää sekä merkityksellisempää olisi pysähtyä ja kysyä, mistä unelmoimme, mitä tavoittelemme ja mikä meitä estää. Sanoa ne ääneen, sanoa ne todistajille, jolloin on vaikeampi palata siihen kotilotilaan, johon ihminen jää, kun ei uskalla tarpeeksi.

Todennäköisesti, hyvin varmasti, se mikä meitä pidättelee on päämme sisällä olevat kuvitelmat, itse maalaamamme kauhukuvat, mitä kaikkea tapahtuisi jos tekisi jotain unelmilleen, haluilleen. Me verotamme itse itseltämme elämäntahdon.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.