Laihon klinikka

Tommi Laiho 16.4.2018 08:59

Mielikuvitus on supervoimasi

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kuinka usein olet keskustellut aiheesta mielikuvitus? Joskus? Tuskin koskaan? Satunnaisesti olet miettinyt varmasti aihetta. Mielikuvitus on voimavara, jota käytät joka päivä, melkein joka hetki.

Lähteet kuvaavat mielikuvituksen olevan aistihavaintojen pohjalta järjestetyn tiedon uudelleen muokkaamista. Mielikuvitus simuloi todellisuutta, luo vaihtoehtoisia kokemuspolkuja. Se on kiehtovaa ja ihmeellistä. Keksimme päässämme erilaisia visioita, maailmoja, kokemuksia ja jopa tunteita. Se on luovuutta parhaimmillaan.

Mielikuvitus auttaa ihmistä selviytymään uusista tilanteista aiemmin opitun pohjalta, hahmottamaan suurempia kokonaisuuksia ja elämän eri osa-alueita.

Kun edessämme on täysin uusi tilanne, osaamme ennakoida mitä voisi tapahtua.

Huomattavaa on, että tieto jota mielikuvitus jäsentää voi olla myös kuvitteellista, mielikuvituksen tuottamaa tai vääristynyttä muistikoodia. Muisti on mielikuvituksen työkalu. Ihminen johon ei tallennu mennyt, ei osaa mielikuvitella.

Mielikuvitus on supervoimamme, hyvässä ja pahassa.

Suurin osa neurooseista ja peloistamme on mielikuvituksen tuotetta. He, joilla on rikas ja elävä mielikuvitus, saattavat kärsiä myös eniten mielikuvituksen ikävistä sivutuotteista. Mielikuvitus luo heissä hurjia kauhuskenaarioita, joita muiden on vaikea ymmärtää. Jos minua pelottavat vaikka korkeat tai ahtaat paikat, lentäminen tai tarttuva tauti, luon päässäni niistä syntyviä hirveitä seuraamuksia, täysin todellisen oloisia tunnetiloja joissa koko maailmani romahtaa ja minä tai läheiseni kärsivät. Tämä kaikki, vaikka mitään rationaalista syytä ei olisi. Tällainen mielikuvituksen käyttö rajoittaa elämää, varsinkin jos emme osaa erottaa todellisuutta ja keksittyä.

Omaa mielikuvitustaan voi onneksi manipuloida. Se ei ole helppoa, mutta koska vaihtoehtoisia tulevaisuuden näkyjä on loputtomasti, ikävien sijaan voimme keskittyä mielikuvittelemaan parempia. Tämä päätökseni juuri tässä ja nyt johtaa hyvään. Ja jännä juttu on – sen voin omasta kokemuksestani sanoa – että kun uskon, todella vilpittömästi uskon, että kaikki päättyy hyvin, se yleensä päättyy niin, vaikka matkalla olisi kuoppiakin. Se on asennekysymys. Kun katson taakseni, kaikella on ollut tarkoitus ja arvostan sitä mitä olen kokenut. Sillä tiedolla voin uskoa myös tulevaan. Tulevaisuus ei pelota minua, koska mielikuvittelen sen seikkailuksi.

Yksi ehdottomasti tärkeimpiä mielikuvituksen ominaisuuksia on myötätunto. Empatia on ihan täysin ja ainoastaan mielikuvitusta. Asetumme toisen asemaan, pystymme ymmärtämään mitä hän kokee, olemme hänen ihossa, mietimme mitä hän miettii ja miksi, osaamme kysyä häneltä ne oikeat kysymykset. Se on mielikuvitusta puhtaimmillaan. Myötätunnon käyttö on todellisen hyvinvoinnin sydän. Kun antaa myötätuntoa, saa paremman mielen, voi paremmin. Siinä on myös bonari. Suurin osa ahdistuksesta johtuu yksinkertaisesti siitä, että ajattelee liikaa itseään, keskittyy omiin murheisiinsa. Sitä vastoin kun siirtää ajatukset muihin, omat murheet jäävät pienempään rooliin elämässä.

Aiheesta lisää J.K. Rowlingin inspiroivassa puheessa:

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö