Laihon klinikka

Tommi Laiho 15.8.2016 09:03 päivitetty 15.8.2016 09:11

Mikä pelästytti naiset?

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Jos katsoo tarkkaan, jopa ulkoisesti vahvojen naisten silmien takana häilyy huoli, murhe ja jatkuva pieni ahdistus.

Tämä on potentiaalinen itsensätuhoamisbloggaus. Pari anteeksipyyntöä jo etukäteen. Ei, en todellakaan kuvittele, että kaikki naiset ovat samanlaisia. Ei, en todellakaan kuvittele olevani parempi tai ettei asia ei koskisi miehiä lainkaan. Ja kyllä, arvostan sekä ihailen naisia.

Siinä viiteryhmässä missä minä elän, ja suurin osa ei elä Punavuoressa, naisiin on istutettu syvä ja kaikkea hallitseva huolehtimisgeeni. En tiedä, onko se vasta ilmestynyt piirre vai jäänne luola-ajoista. En tiedä, onko se turvattoman lapsuuden tai kusipäisen miehen aiheuttamaa. En tiedä. Mutta jos katsoo tarkkaan, ja tarkkasilmäisyyttä se vaatii, jopa ulkoisesti vahvojen naisten silmien takana häilyy huoli, murhe ja jatkuva pieni ahdistus. Oletteko havainneet saman?

Vasta-argumentti on vastuunkanto. Naiset kantavat vastuuta ja huolehtivat, koska miehistä ei siihen ole. Mahdollinen totuus sekin. Mutta mihin jatkuva huolehtiminen ihmisen ajaa?

Se johtaa moneen asiaan ja vaikuttaa melkein kaikkeen. Nainen murehtii mennyttä ja varautuu tulevaan. Hetkestä nauttiminen on haastavaa. Varautuminen on kaikkivoipaista. Turvallisuuden tunnetta halutaan lisätä säännöillä, ohjeilla, toimenpiteillä ja vakuutuksilla.

Kun nainen pakkaa, mukaan lähtee kaikki suojavälineet niin tsunamia kuin aurinkoihottumaa vastaan. Koti varmistetaan, lapsia ylisuojellaan, töissäkin toimitaan samoin. Pienistä asioista, kuten kodin siisteydestä, saattaa tulla koko perheen keskeisin ja yleisin puheenaihe ja sitä myöden elämän tärkein asia. Näiden kaikkien intuitiivisten toimenpiteiden takana on pyrkimys varautumiseen pahimman varalta. Aivan kuin tulevaisuuden voisi etukäteen lukita.

Puheesta varautujat tunnistaa. Jos päivän kaikki ääneen sanottu litteroidaan, useimmin käytetyt sananparret sisältävät asioita kuten "pitäisi", "täytyisi", "varoa", "pelottaa", "huolettaa", "ahdistaa", "täytyy muistaa" ja "niin ei voi tehdä". Tekisi mieli halata tuo huoli pois, mutta se ei taida riittää.

Suomalainen yhteiskunta on jo jonkin aikaa rakennettu naisten varaan, tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Naiset ovat paremmin koulutettuja ja heidän asemansa vahvistuu yhä. He elävät pidempään, heidän varallisuuteensa kasvaa. Perheissä, ainakin niissä jotka minä tunnen, nainen on usein vahvempi. Hän päättää. Kuten eräskin vanhempi pari kertoi: "Meillä on sovittu, että nainen päättää kaikki päivittäiset asiat ja mies isot. Yhtään isoa päätöstä ei ole tosin 30 vuoteen mahtunut."

Minua kiinnostaa ihmisen kehitys ja kasvu. Ammatissani näen sitä, koteihin asti silmäni eivät valitettavasti kanna. Jokainen kehitys lähtee itsetuntemuksen kasvusta, joka johtaa itsetunnon vahvistumiseen. Suurimmat tietämäni loikat, näkyvimmät muutokset, ovat tapahtuneet naisissa. Kun huolen sijaan keskeisin ajuri on itsensätoteuttaminen tai merkityksen luominen, naisten potentiaali menee potenssiin. Yhäkin huolehditaan, mutta nyt sillä on suunta: miten tämä asia tai työ tehdään parhaalla mahdollisella tavalla ja vielä yhdessä? Harvan miehen kärsivällisyys tai kyvyt riittävät tälläiseen pieteettiin ja johtamiseen.

Vieläkään en tiedä, mikä pelästytti naiset. Tiedän vain sen, että tämän yhteiskunnan ja perheiden hyvinvointi paranee, kun elämä nähdään mahdollisuutena, siitä otetaan kiinni ja rohjetaan tehdä asioita, joiden lopputulemasta ei ole varmuutta. Oli kyseessä nainen tai mies, lopulta meillä itsellämme on joka hetki mahdollisuus vaikuttaa siihen, jääkö päivä historiaan uuden luomisesta vai pahimpaan varautumisesta.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.