Laihon klinikka

Tommi Laiho 4.6.2018 08:39

Mukavuudenhalu tyrehdyttää elämänhalun

Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kaikki merkityksellinen, kaikki aidosti tärkeä, vie aikaa ja vaatii keskittymistä.

Viisas, uusi kollegani lähetti linkin kolumniin, jossa kuvattiin yhteiskunnassa vallitsevaa mukavuuden tyranniaa. Kollegani on läpinäkijä. Hän arvasi minun vihaavan kaiken läpimädättämää ja turruttavaa mukavuudenhalua.

Voimasana ”viha” edellisessä virkkeessä on tarkoituksellinen. Selitän miksi.

Jokaisessa meissä on vamma. Omani on reikä sielussa. Se on kuin 10 000 metrissä rikkoutunut lentokoneen ikkuna. Yritän kaikin keinoin tukkia sen merkityksellä. Minua ajaa pyrkimys tehdä jotain merkityksellistä ja vaihtaa ajatuksia merkityksellisyydestä. Ilman tätä pyrkimystä minulle ei ole tarkoitusta. Minua ei ole. Se on tuttu tila ihmisille, jotka kärsivät samasta vaivasta. Sitä on vaikeaa selittää hänelle, jota ei aja sama tarve.

Minulle merkityksellisyys – niin subjektiivista, kiistanalaista, yksilöllistä ja monitahoista kuin se onkin – on kaikki. Sen vastakohta on onttous, pinnallisuus ja helppous. Siksi kaverini lähettämä artikkeli kolahti minussa kuin vetypommi.

Lyhykäisyydessään artikkeli kertoo, miten mukavuudenhalu on kaikkialle levittäytynyt voima ja itseisarvo. Ihmiskunnan viimeiset 100 vuotta ovat keskittyneet tekemään ihmiselon mukavaksi.

Teknologia, kaupalliset toimijat, teollisuus ja jopa lainsäädäntö ovat valjastettu palvelemaan helppoutta. Kaikki on suunniteltu palvelemaan nopeaa mielihyvää. DNA:mme on muuttumassa. 

Kulttuurimme on jo muuttunut, ihmisen käytös on jo muuttunut. Nyt on normi sanoa ”helpompi on parempi”, ”tärkeintä on, että on kivaa”, ”haluan heti” ja ”mukavuus ennen kaikkea”.

Me hoemme mukavuuden ehtoja ja vaateita ääneen. Uskomme helppouteen ihmisyyden ylimpänä asteena. Vastavuoroisesti emme enää pysty keskittymään.

Keskittymiskykymme on huonompi kuin kultakalalla. Emme halua kuluttaa minkään asian äärellä aikaa.

Muutamassa sekunnissa olemme valmiita hylkäämään läsnäolon minkä hyvänsä ärsykkeen tähden. Löydän itseni samasta tilasta liian usein. Sietämätöntä.

Joku siellä sanoo jo ääneen ja useat ajattelevat, että: ”Mitä toi vaahtoaa, eikö elämä muka saa olla mukavaa, kivaa ja helppoa?”

Totta kai saa, jos ei tahdo elämältä mitään.

Mukavuudenhalu on rutto, jota tahtomattasi toteutat harvase hetki jokaisella pikkupäätökselläsi, paino sanalla pikku. Mukavuudenhalu tekee meistä henkisesti laiskoja apinoita.

Taannumme. Teemme helppoja valintoja. Emme halua kohdata mitään, jossa on kynnys tai haaste. Teemme samoja valintoja kuin kaikki muut. Hukkaamme vain kerran elettävän päivän seuraamalla algoritmeja, jotka on rakennettu manipuloimaan meitä.

Jokainen meistä voisi olla persoona, yksilö suhteessa muihin, joka on valinnut ainutlaatuisen elämänsä. Se on hieno ajatus, mutta se ei ole totta.

Jos ihmisten puheet litteroitaisiin ja heidän toimintansa kuvattaisiin vuoden ajan, jonka jälkeen se esitettäisiin heille ilman alleviivauksia, totuutta olisi kestämätöntä katsoa. Kaikki se hukattu elämä.

Kaikki merkityksellinen, kaikki aidosti tärkeä, vie aikaa ja vaatii keskittymistä. Ne ovat asioita, jotka haastavat meitä, nöyryyttävät ja heti perään kasvattavat. Ne vaativat meiltä tunnehintaa ja kohtaamista.

Ne muuttavat, rikkovat ja rakentavat meitä niin ihmisinä kuin ihmiskuntana.

Kukaan meistä ei muista vuoden päästä, mitä tänään katsoi somesta, mutta jokainen muistaa jokaisen ensisuudelmansa.

P.S. Olen pahoillani ettei tämä mahtunut twiittiin tai ollut vlogi-muodossa. Kirjana tätä ei olisi lukenut enää kukaan.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö