LAIHON KLINIKKA

Tommi Laiho 3.6.2013 08:08 päivitetty 4.2.2016 10:33

Taivas+Helvetti=

Jos luet yhden kirjan kesällä, lue Taivas+Helvetti –kirja.

On ansaittua mediaa ja ansaitsematonta. Monelle täysin jonninjoutavalle asialle annetaan mediatilaa. Tällä kertaa kannan oman pienen korteni kekoon erinomaisen kirjan ja sitä isomman asian vuoksi. Tämä bloggaaja kehuu täysin surutta ja estoitta Taivas+Helvetti –kirjaa. Kirjantekijät ja heidän haastateltavansa ovat sen ansainneet.

Jos luet yhden kirjan kesällä, lue se. Heität Coelhon takkaan, koska se homettaa aivosi. Jätät sen dekkarin odottamaan vuoroaan, ja luet tämän. Ai, miksi? Koska kirja avaa veitsenterävästi koko yrittäjyyden sielun, sen yksinäisyyden ja tuskan, jumalattoman vastuun ja onnistumisen ilot. Se avartaa mielesi, esittelee kohtalotovereita ja inspiroi sinua. Siinä ei ole teesejä, malleja, tekopyhyyttä ja muuta paskaa mitä oppikirjat usein tarjoavat. Siinä on tarinoita, yrittäjien suulla, avoimempia ja raadollisempia kuin yhdessäkään niissä naisten lehdessä, joissa elämässään täysin pihalla olevat kertovat miten ovat löytäneet Zumbasta itselleen suunnan ja tarkoituksen.

Taivas+Helvetissä on 21 tarinaa, 21 täysin erilaisen ja erikokoisen yrittäjän omakohtainen kokemus. Se ei ole menestyskirja. Siinä menestyneetkin avautuvat kaikesta siitä epätoivosta, jotka ovat kokeneet.  Saamme lukea kovapäisen konepajayrittäjän luterilaisesta työetiikasta ja kohta perään graafikosta, joka tekee päivittäin työtä aina uudessa osoitteessa maailmalla, tai 19-vuotiaasta lukihäiriöisestä kukkakauppiaasta, joka suhtautuu täysin maanisesti yrittäjyyteensä. Ja totta kai, mukana on Sarasvuo ja Supercell ja Rovio, mutta nyt uudessa valossa, raakana.

Kirjan perusteella voidaan todeta, että kaikista ei ole yrittäjiksi. Se on kylmäpäistä hommaa. Se vaatii maratoonarin kärsivällisyyden ja sadan metrin juoksijan nopeuden. Sen on täysin mahdoton rasti niille, jotka ovat tottuneet syyttämään muita omasta kurjuudestaan. Yksikään kirjassa haastateltu ei syyttele muita, jokainen puhuu omasta vastuustaan, omista virheistään, peiliin katsomisesta. Se on ehkä se ainoa asia, joka yhdistää tarinoita.

Anteeksi, korjaan, on tarinoissa jotain muutakin yhteisestä. Se on jotain yrittäjyyttäkin suurempaa. Kirja kertoo unelmista. Unelmat saattavat hyvinkin olla elämän tarkoitus. Ilman unelmia meillä ei ole päämääriä, päivillä ei ole tarkoitusta, kohtaamisilla väliä. Unelmista on synnytetty valtioita, liikkeitä, taidetta, kauneutta ja yrittäjyyttä. Kirja kertoo unelmista. Ja jokainen kirja, joka kertoo unelmista vereslihalla, kannattaa lukea.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö