Laihon klinikka

Tommi Laiho 24.11.2014 08:45 päivitetty 3.3.2016 14:50

Totuus vai onnellisuus, molempia et voi saada

Tarkkailijan näkökulmasta valheiden paljastaminen syventää ymmärrystämme ihmisyydestä.

Lie to me on keskivertoa parempi amerikkalainen sarja, jossa Tim Roth näyttelee pääosaa. Hän on opiskellut tieteen lajin, jossa ihmisen elekielestä pystytään päättelemään valehteleeko tämä.

Tutkimuksen mukaan ihminen valehtelee keskimäärin kolme kertaa 10 minuutin sisällä. Tämä tieto ja kyky lukea valheita tekee Rothin hahmosta yksinäisen ja kyynisen. Hän ei voi luottaa kehenkään. Jokainen valehtelee. Onnellisuuskin on valhe. Totuus ja onnellisuus ovat hänelle toisensa kumoavat voimat.

Väite on julma. Aniharva suostuu hyväksymään sen. "Minä olen onnellinen. Ja onnellisuushan on elämän tarkoitus!".

Kysymys on filosofinen ja siihen ei ole oikeaa vastausta. Valheisiin perustuva onnellisuus voi silti olla onnellisuutta. Kun kerromme itselle asioita, joihin haluamme uskoa ja toinen ihminen kokee sen samoin, molemmat samalla sulkien muutamia asioita ulos, molemmat ovat onnellisuuden tilassa. Tällainen yhteinen subjektiivinen todellisuus on yhtä totta kuin absoluuttinen totuus.

Edellinen ei poista sitä, että jokainen ihminen valehtelee. Valehtelemisen muotoja on erään määrityksen mukaan 30. On liioittelua, valheita jotka kaikki kuulijat tietävät valheiksi, valkoisia valheita, hätävalheita, on hyvä tapaisia valheita kuten kohteliaisuudet "sinä olet maailman hauskin tyyppi", bluffausta, kertomatta jättämistä, perusteetonta syyttämistä, puolitotuuksia, itsestään hyvän kuvan jättämistä, itsepetoksia ja perustavanlaatuisia valheita.

Olemme syyllistyneet näihin kaikkiin. Ehkä ihminen tulee inhimmillisemmäksi, kun hän hahmottaa edes omalta osalta mikä on totta ja mikä valhetta, vaikka hyväksyisikin oman valheensa.

Tarkkailijan näkökulmasta valheiden paljastaminen syventää ymmärrystämme ihmisyydestä. On niin paljon asioita, joissa massat pääsääntöisesti valehtelevat mieluummin kuin puhuvat totta, koska totuus saisivat heidät näyttämään…noh, ihmiseltä.

Suositko suomalaisia tuotteita? Enemmistö vastaa kyllä. Se on valhe. Enemmistöllä ei ole mitään väliä mistä tuote tulee. Oletko tyytyväinen siihen miltä näytät? Enemmistö väittää olevansa. Valhe. Enemmistö erityisesti naisista hakee koko ajan keinoja näyttää paremmalta tai laihemmalta.

Katsotko pornoa? En tietenkään. Valhe. Suurin osa erityisesti miehistä katsoo, harva myöntää sen julkisesti. Masturboitko? Ehkä joskus nuorempana. Valhe. Tietysti teet sitä yhä.

Elätkö onnellisessa liitossa? Enemmistö elää. Valhe. Puolet liitoista päättyy eroon ja sen jälkeenkin monessa liitossa ei olla tyytyväisiä. Oletko ikinä anastanut mitään? En tietenkään. Valhe. Kolmasosa on edes kerran. Kadehditko muita ihmisiä? En kyllä oikein osaa. Valhe.

Oletko puhunut tänään jostain ihmisestä selän takana ikäviä? Ei ole minun tapaista. Valhe. Toivotko kenellekään ihmiselle pahaa? Kamala ajatus, pois se minusta. Valhe.

Onko sinulla säännöllisesti pelkotiloja? Ei, olen melko tasapainoinen. Valhe. Haluaisitko välillä vaihtaa elämäsi jonkun toisen kanssa? Olen ihan tyytis. Valhe. Valehteletko joka päivä? En missään nimessä.

Kirjoittaja Tommi Laiho on markkinointitoimisto Folkin toimitusjohtaja.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.