Supreme on newyorkilainen katumuotimerkki, joka nauttii kulttimainetta ympäri maailmaa. On olemassa tietty nuorten ja vähän vanhempienkin (yleensä) miesten ryhmä, jonka joulu pelastuisi sillä, että paketista löytyy Supremea.

Se on kuitenkin helpommin toivottu kuin tehty.

Osa kulttimaineesta syntyy juuri Supremen saamisen vaikeudesta. Omasta verkkokaupasta tuotteet myydään loppuun sitä mukaan, kun ne sinne ilmestyvät. Kun uusi mallisto ”droppaa”, Supremen liikkeisiin saa tunteja jonottaa niin New Yorkissa kuin Pariisissakin.

Supreme on katumuotiversio luksusmuodista ja sillä on samat ongelmat. Kun erittäin haluttuja tuotteita on rajoitettu määrä, ja kysyntä vain kasvaa, sikiävät väärennökset. Feikkikauppoja on ainakin Kiinassa.

Italiassakin on Supreme-väärennöksiä, mutta tässä vaiheessa tarina muuttuu omituiseksi. Tammikuussa 2016 Firenzen Pitti Uomo -messujen aikaan Italiassa alkoi pulpahdella sosiaaliseen mediaan kuvia Supreme-tuotteita, jotka selvästi eivät olleet aitoja. Italiassa Supremea myydään avoimesti kymmenissä liikkeissä. Ne vain eivät ole Supremea, vaan Supreme Italiaa.

Väärennöksistä ei Italian lain mukaan kuitenkaan ole kyse. Tai ainakaan laittomista sellaisista. Eteläitalialaisessa Barlettan kaupungissa päämajaansa pitävä Supreme Italia on laillinen yritys. Laissa olevasta porsaanreiästä on nyt pujotettu läpi box logo -huppari.

Kimurantti tilanne on syntynyt, koska Supreme ei ollut rekisteröinyt tuotemerkkiään Italiassa, joten pieni firma Barlettasta teki sen. Itse asiassa, Supreme Italian taustalla on yritys, joka on tehty samaa muillekin vaatebrändeille.

Tarinan opetus on vielä hämärän peitossa. Se on varmaa, että samaan aikaan, kun osa kuluttajista on yhä valveutuneempaa tuotteiden eettisyyden ja alkuperän suhteen, osa kuluttajista välittää koko ajan vähemmän.

USA:ssa Supreme on ollut tarkka tavaramerkistään ja vienyt väärennöksiä ja logolainailuja oikeuteen asti. Supreme Italiaan newyorkilaiset eivät ole vielä laajemmin reagoineet.

Viime aikoina New Yorkin Supreme on kuitenkin alkanut tiedottaa, että brändi ei ole tekemässä yhteistyötä Samsungin kanssa Koreassa tai Mercedes Benzin kanssa Saksassa. Laillinen väärennös mahdollisesti on. Jos Supreme Italia laajentaa toimintaansa Italian ulkopuolelle, aito iskee varmasti.