Brother Christmasin kautta apua vähäosaisille, sairaille lapsille ja veteraaneille ehtivät antaa sadat yritykset. Rahaa kerättiin alle puolessa vuodessa miljoona.

Kun epäilyt talousrikoksista tulivat julkisiksi, yritykset liukenivat takavasemmalle kuin sopulilauma. Se on toki ymmärrettävää. Kuka haluaisi maineensa tahrautuvan moisessa skandaalissa? Mutta skandaali kuivui kasaan. Ari Koponen selvisi pikkusakoilla. Hän oli myynyt rintamerkkejä viranomaisten mukaan liian kalliilla.

”Kaikki sanoivat, että katsotaan, miten tässä käy. Yksikään ei ole palannut”, toteaa Koposta auttanut Tomi Lindblom.

Kuinka vastuullista toimintaa se on? Pitäisikö yritysten kantaa vastuunsa yhteistyökumppaniaan kohtaan myös vaikeiden aikojen yli, ja varsinkin jos niistä selvitään puhtain paperein? Samalla kun yritykset hylkäsivät Brother Christmasin, ne hylkäsivät tuhannet apua tarvitsevat. Brother Christmasin Facebook-sivuilla on edelleen yli 131 000 seuraajaa, ja ihmisten hätä ei ole mihinkään kadonnut. Yhdistys saa edelleen avunpyyntöjä, vaikka sen rahahanat ovat kiinni. Onneksi hyväntekijätahoja Suomessa riittää.

Koposen mukaan Brother Christmasin toiminnan tappoi kateus. On totta, että häntä oudoksuttiin hyväntekeväisyyskentällä. Ehkä hän oli liian näkyvä amerikkalaisella tyylillään. Useat muut hyväntekeväisyystahot tekevät työtään ilman nyyhkytarinoita ja brändäystä.

Brother Christmasin charmi läpäisi silti valtaosan kansasta: Koponen juhli Linnan juhlissa 2016. Hän on saanut sotaveteraanien ansiomitalin ja hänet on valittu vuoden vapaaehtoiseksi 2016. Ja ehkä viime tingassa listoiltaan Koposen tiputtaneelle kokoomuksellekin olisivat loppujen lopuksi kelvanneet ne 5 383 ääntä, jotka veivät Koposen perussuomalaisten kansanedustajaksi vuonna 2019.

Eri asia on, mikä oli Koposen motiivi. Hänen oma henkilöllisyytensä mystifioitui parran ja pipon alle, mutta Brother Christmasin toiminnassa framille nousi juuri henkilö. Vaikka kyseessä olisikin ollut Koposen halu päästä kuviin julkkisten kanssa, se ei ole laitonta, eikä vähennä hänen kauttaan annetun avun määrää. Ja kuin sivutuotteena kehkeytyi nerokas vaalikampanja.