Jokainen tällä alalla on ollut porukassa, joka saa idean omasta tuotteesta. Useimpien tuoteideat jäävät kuitenkin henkisen onanoinnin välineiksi. Niillä saa hetkittäistä hyvää oloa, kun miettii, että joskus minä vielä kaikille näytän.

Jos ideoita viedään eteenpäin, leijonanosa päätyy sivuprojekteiksi. Niiden parissa voi larpata, kun taloudellisen turvan tuova päivätyö harmittaa ja olisi kiva tehdä omaa juttua.

Edellisessä kolumnissa julistin suureen ääneen, että Suomeen tarvitaan lisää kuluttajabrändejä. Olin väärässä. Kuluttajabrändejä kyllä löytyy, mutta suurin osa on niin mikroskooppisen pieniä, että niitä ei huomaa. Tarvitaan siis isompia bränditaloja vientiin ja kansallistunnetta kohottamaan.

Valitettavan harvoin brändifirma kasvaa maagisen miljoonan euron liikevaihdon yli. Joskus tarkoituksella, kun halutaan pitää asiat hallittavassa mittakaavassa. Mutta jotain kotimaisessa brändiskenessä on vikana, sillä harvassa ovat kansainväliset menestystarinat.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta saa rakennettua kansainvälisen kuluttajabrändin?

Resepti brändillä breikkaamiseen on sama kuin bändillä breikkaamiseen. Breikkaamisen partaalla olevia bändejä ja brändejä kuvataan samoilla sanoilla: ”Niillä on hyvä meininki.” Niistä välittyy, jotain joka resonoi.

Meininki on se, mitä brändit nyt tarvitsevat kasvaakseen. Sitä, että tekee tuotteensa omalla tyylillä, tinkimättömästi ja rohkeasti. Ei tee kompomisseja. Kasvattaa fanilauman, joka kiljuu innosta aina, kun jotain uutta julkaistaan. Ja lopettaa ne päivätyöt ja tavoittelee unelmaansa.

Kirjoittaja Mikko Koskinen on Kyrö Distilleryn brändijohtaja. Kirjoitus on julkaistu Markkinointi & Mainonnassa (9/2018).