Eksaktien tieteenalojen ystävänä olen usein ihaillen ihmetellyt sitä, miten monimutkainen maailma tai vähintäänkin sen osa-alueet saadaan niin kätevästi pakattua erilaisiin selitysmalleihin, jotka vielä kuin ihmeen kaupalla alkavat samalla kirjaimella.

Esimerkkejä on satoja. Markkinoinnissa kaikki tietävät neljä kriittistä P:tä (Price,Product, Promotion, Place). Big Datasta löytyy viisi olennaista V:tä. Talent investmentin piirissä puhutaan kuudesta kriittisestä B:stä. Lisäksi on tiedonkeruumenetelmien neljä kriittistä L:ää.

Ja lopulta elämän neljä suurta F:ää (Fighting, Fleeing, Feeding, Fornicating)

Miten voikin olla, että jonkun asian kannalta oleelliset elementit tai säännöt alkavat kaikki samalla kirjaimella? Se ei voi olla sattumaa, vaan täytyy olla jonkun korkeamman voiman, suuren sananikkarin työn tulosta. (Aikojen Alun Yksi Kriittinen S eli Sana)

Mutta samalla, kun sanankäytön ammattilaisena tuntee huojentuneisuutta maailman suuresta järjestyneisyydestä ja myös ennustettavuudesta, tulee mieleen kysymys, miksi juuri nämä kirjaimet?

Esimerkiksi Y,H tai A -kirjaimilla alkavia maailman- tai markkinoinnin selitysmalleja ei juurikaan löydy. Selitys piillee siinä, että nuo kovat konsonantit ovat amerikanenglannin suosituimpia kirjaimia ja kuten kaikki tietävät, todellisuus on sieltäpäin maailmaa lähtöisin. Mutta mitä jos koko universumin selitys piilisikin neljässä Ö-kirjaimessa – se jäisi kokonaan amerikkalaisilta huomaamatta! Ja kääntäen, valitsevia selitysmalleja ymmärtämättömät eivät koskaan saa tietää, että maailma on niin selkeä.

Meillä Suomessa ei tällaisia yksinkertaisia malleja juuri ole suosittu, ilmeisesti koska haluamme tehdä kaiken niin monimutkaiseksi.

Esimerkiksi epätoivoiselta tuntuvassa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa voittajaksi selviämisessä auttaisi neljän muuttujan malli: mahdollisuus, maidottomuus, maata pitkin matkailu, maakuoppaan muuttaminen.

Tai lypsämisen kolme pakollista L:ää: lypsyjakkara, lehmän hermot, lehmä.

Tai jopa jäykkien samalla kirjaimella alkavien selitysmallien hoopouden yksi E, toinen Y, kolmas P (Epäuskottavuus, Yksinkertaistaminen, Poissulkevuus)

Nyt keksimään! Mahdollisuuksia on lukuisia. Uusia selitysmalleja odotellessa muistetaan, että maapallo ei ole pyöreä vaan loputtomien mahdollisuuksien nelikenttä.

Kirjoittaja Jussi Turhala on copywriter ja Turhala Oy:n toimitusjohtaja.