Nyt selvisi, kuinka kalliiksi tulee, kun laatu ja vastuullisuus horjuvat hoivayhtiöissä. Maineen ja toiminnan paikkailun hintalapun paljasti pörssiyhtiö Attendo.

Yhtiö käyttää – tai pikemminkin joutuu käyttämään – 200 miljoonaa kruunua eli 19 miljoonaa euroa, jotta se saa suomalaisissa hoivakodeissaan esiin tulleet puutteet kuntoon. Hinta on laskettu kruunuissa, koska yhtiön kotipaikka on Tukholma ja yhtiö on listattu Tukholman pörssiin.

Korjauslistalla on lisää avustavaa ja hoitavaa väkeä, koulutusta ja vastuullisuusohjelma. Toimet kuulostavat tavanomaisilta, mutta kyse on jättimäisestä ponnistuksesta palauttaa luottamus hoivayhtiön toimintaan. Jos luottamus katoaa, hintalappu on paljon suurempi.

Ohjelmaan sisältyy kiinnostavia kotia, jotka lisäävät alan avoimuutta. Yhtiö lupaa esimerkiksi avata tunnuslukujaan ja niiden kehittymistä nettisivuillaan. Lisäksi yhtiö kirjaa työsopimuksiin velvoitteen epäkohtien ilmoittamisesta. Henkilöstön ja muiden sidosryhmien käytössä on kanavia, joissa huolensa voi ilmaista myös nimettömänä.

Attendon luvut eivät ennen hoivakriisiä olleet mitenkään heikot: viime syksynä tehdyssä tutkimuksessa hoivakotien asukkaiden tyytyväisyys oli keskimäärin 4,2 asteikolla yhdestä viiteen. Arviot ovat niin hyviä, että niiden perusteella voisi valita lomalleen hotellin. Henkilöstön työssä viihtyminen oli samalla asteikolla heikompi 3,9.

Hoiva on siitä kummallista liiketoimintaa, että asiakkaat eivät oikeastaan ole asiakkaita. Hoivayhtiön asiakas ei ole vanhus tai vanhuksen perhe, vaan kunta, joka ohjaa vanhuksen tiettyyn hoivakotiin.

Isojen hoivayritysten pitääkin palauttaa maineensa ennen kaikkea valtakunnan poliitikkojen ja kuntapäättäjien silmissä. Poliitikot nimittäin voivat säätää hoivayhtiöille lisää velvoitteita ja kuntapäättäjät taas voivat hidastaa hoivan markkinaosuuksien siirtymistä yrityksille.

Maine on saatava kuntoon työntekijöiden keskuudessa, sillä hoivaväestä on jo nyt paikoin pulaa. Lisäksi maine vaikuttaa yrityskauppoihin, jotka yhä käyvät vilkkaina. Pikkuyhtiöiden ostajia on liikkeellä monia, ja tällä toimialalla maine on keskeinen tekijä ostajan valinnassa.

Attendo palkkasi helmikuussa uuden johtajan sidosryhmäsuhteille ja yhteiskuntavastuulle. Anna Lehtiranta on kovan luokan ammattilainen, joka yhdeksän viime vuotta on työskennellyt vastaavissa tehtävissä Teollisuuden Voima ssa. Tämähän on se yhtiö, joka tuottaa sähköä Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa.