Kolumni

Jaakko Veijola 28.1. 16:40

Mainonnan sietämätön keveys

Outi Järvinen
Jaakko Veijola

Elämän päämäärä ei voi olla hauskuus vaan rehellisyys.

Brieffeissään brändit haluavat tihkuvan pirskahtelevaa positiivisuutta markkinointiinsa. Mutta haluavatko ihmiset ainaista myönteisyyden ilotulitusta?

Jos listaamme vuoden katsotuimmat draamasarjat, vallitsee niissä pääsääntöisesti hyvin latautunut, liki ahdistava tunnelma.

Ihmiset haluavat vapaaehtoisesti viettää liikenevän vapaa-aikansa näiden dystopioiden äärellä. Ja vieläpä maksaa siitä.

Ooppera ei ole ooppera, jos siinä ei lopuksi kuolla. Ja oopperaa voi pitää varsin porvarillisena mediana eikä goottien marginaalisena touhuiluna.

Ja jos ottaa vähänkään paksumman klassikon luettavaksi, imaisee se lukijansa omaan todellisuuteensa, joka on maailmankuvaltaan raskas. Ajattele vaikka Taru sormusten herraa tai Taikavuorta. Dekkareista puhumattakaan.

Mutta miksi sitten mainonnan pitäisi olla kokonaan päinvastaista?

Voisiko syy piillä mediamuodoissa, joihin brändit ovat pakotettuja?

Mitä lyhyempien räpsyjen äärellä ollaan, sitä pinnallisemmaksi, kevyemmäksi ja poreilevammaksi käymme. Näkeehän sen, millaisen somekulissin osaamme itse kukin loihtia.

Suomalaiset rakastavat Fazerin Sinistä, ja aikanaan brändiin liittyikin tietty surumielisyys ja haikeus. Pitäisikö brändiattribuutteja arvioi­da myös tummempia sävyjä vasten: mikä on brändin eksistentiaalinen olemus haastavammissa tilanteissa?

Elämän päämäärä ei voi olla hauskuus vaan rehellisyys.

Kirjoittaja Jaakko Veijola on luova suunnittelija ketterään suunnitteluun erikoistuneessa Wörksissä. Kirjoitus on julkaistu Markkinointi & Mainonnassa (1/2019).

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö