Eilen vihittiin käyttöön Meri-Lapin uusi matkailuihme, LumiLinna. Kemiin on rakennettu joka talvi lumilinna jo vuodesta 1996 lähtien. Nyt vihitty linna poikkeaa aiemmista siten, että se on auki ympäri vuoden. Käytännössä kyseessä on 5 000 neliön kokoinen rakennus, jossa on tavallista enemmän kylmätilaa, toisin sanoen SnowExperience365-elämystilaa.

Uuden lumilinnan tavoitteena on houkutella Kemiin varsinkin aasialaisia turisteja. Kemin matkailu n mukaan puolet Kiinasta tehtävistä matkoista tehdään touko–syyskuussa, eli aikana, jolloin Kemissä on ollut hiljaista. Nyt lumen ja jään elämyksiä voi kokea koko vuoden. Elämystä täydentävät lumilinnan vieressä sijaitsevat lasikattoiset kuutiohotellit.

9,5 miljoonaa euroa maksanut ympärivuotinen Lumilinna on suuri satsaus pienelle Kemille. Viime vuosikymmeninä kaupunki on saanut maistaa vain rippeitä Lapin matkailun nousukaudesta. ”Onko Kemi edes Lappia”, moni etelän ihminen kysyy. Kemin ohitse kulkee niin hyvä moottoritie, että Rovaniemelle autoilijat eivät sinne vahingossakaan eksy.

Kemin rakas kilpakaupunki Rovaniemi on imenyt kansainvälisiä turisteja ja onnistunut rakentamaan imagoaan Napapiirin ykköskapunkina. Rovaniemi on julistautunut Lapin pääkaupungiksi ja joulupukin viralliseksi kotikaupungiksi. Se on tuotteistanut yöttömät yöt, revontulet ja porot, mutta yksi siltä puuttuu, eikä sitä voi saada – eli meri.

Perämeren vedestä tehdystä lumesta ja meren jäästä rakennettu linna on herättänyt kansainvälistä mielenkiintoa, mutta koskaan sitä ei ole osattu kunnolla tuotteistaa. Ulkomaalaisilta matkailijoita on tarvittu hiven hulluutta löytääkseen Kemiin saakka tai hypätäkseen pois Kemin juna-asemalla.

Kemissä on Kemi-Tornion lentokenttä, mutta sen matkustajamäärät ovat vaatimattomat. Viime vuonna sinne lensi 66 800 matkustajaa, joista alle 2 000 oli ulkomaalaisia. Rovaniemelle lensi 650 0000 matkustajaa, ja heistä ulkomaalaisia oli 132 000.

Ympärivuotinen lumilinna ei ole pienen Kemin taistelunavaus suurta Rovaniemeä vastaan, mutta se on hieno yritys päästä edes pienesti jaolle Lapin turismin euroista. Oikeanlainen markkinointi voisi tehdä ihmeitä. Suurlähettiläs ja EU-komission arktisten asioiden neuvonantaja Jari Vilèn in kutsuminen kunniavieraaksi ja vetonaulaksi ei ole sitä.

Yksin Kemi ei voi myöskään onnistua. Sen pitää yhdistää matkailuvoimansa Tornion ja Ruotsin Haaparannan ja miksi ei Simonkin kanssa. Yhdessä nämä pienet Perämeren kaupungit voisivat taistella Rovaniemen matkailuherruutta vastaan. Parhaassa tapauksessa siitä hyötyisi koko Lappi.