Fortum neuvottelee 3,7 miljardin jättikaupoista, joissa se ostaisi saksalaiselta E.ON ilta Uniper in tai osan siitä. Tämä oli keskiviikon jättiuutinen. Illan Ylen pääuutislähetyksessä klo 20.30 asia oli lyhyen sähkeen arvoinen, aivan uutislähetyksen lopussa.

Miksi?

Ylen puoli yhdeksän uutiset sisälsi minuuttitolkulla asiaa opposition budjettiväittelyistä, presidentti Niinistö n puheesta YK:ssa, Meksikon maanjäristyksestä, sotaharjoituksista Gotlannissa, pääkaupunkiseudun bussilakosta, PT:n talousennusteesta, Paperiliiton ja työantajien neuvottelujen keskeytymisestä…

Tärkeitä uutisaiheita nekin, mutta Fortum on valtion enemmistöomistama energiayhtiö, jonka strategialla ja tuloksella on iso vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan. 3,7 miljardia on myös paljon rahaa.

Fortumin uutisen Ylellä ansaitsema pikkiriikkinen media-aika pisti ensin kiukuksi, sitten miettimään.

Talousuutiset ovat Ylessä painuneet marginaaliin. Niin ne ovat viime vuosina painuneet monessa muussakin mediassa. Moni iso mediatalo on pannut paukkunsa politiikan toimituksiin. Politiikka on paitsi tärkeää myös täynnä henkilöitä, tunnetta ja draamaa. Mutta olen eri mieltä siitä, minkä arvoisia uutisia talouden uutiset ovat.

Olen Talouselämä n, Markkinointi&Mainonnan ja Fakta n päätoimittaja. Kaikki talouslehtiä. Työnantajani on Alma Media, jonka Alma Talent -yhtiössä on Talouselämän lisäksi iso kokoelma Suomen tärkeimpiä talousmedioita: Kauppalehti, Uusi Suomi, Tekniikka & Talous, Arvopaperi, Tivi, Mikrobitti.

Eikö pitäisi olla minulle ja edustamalleni työnantajalle hyvä asia, kun muut mediat näyttävät jättävän talouden tontin Almalle?

En ajattele niin. Uskon markkinatalouteen ja kilpailuun. Uskon myös siihen, että ihmiset ovat kiinnostuneita rahasta, yrityksistä, vallasta ja yhteiskunnasta.

Talous on monen mielestä vaikea aihe ja usein kuolettavan tylsää. Journalistien tehtävä on tehdä vaikeasta ymmärrettävää ja tylsästä kiinnostavaa. Parempaa yhteiskuntaa voi rakentaa vain, jos ymmärtää miten talous toimii.

Yksi keskiviikon isoista uutisista oli Ylen uuden päätoimittajan nimitys. Jouko Jokinen on pitkän linjan journalisti, jota arvostan suuresti. Lämpimät onnittelut sekä Jouko lle että Ylelle.

Loppuun kollegan kaino toive Alma-talosta.

Pistäkää meille kampoihin. Näyttäkää meille, että täältä pesee. Kisataan kunnolla, mikä mediatalo onnistuu tuottamaan enemmän ja parempaa talousjournalismia. Lukijat, kuulijat ja verkon selailijat ratkaisevat, kuka kulloinkin onnistuu.