Syyskuun alussa Helsingissä järjestettiin ruokakulttuurin seminaari Sauce 2018. Tapahtuman teemana oli ruoan valta – ja osuva teema olikin. Ruoka on valtaa, politiikkaa ja tietysti myös markkinointia. Ruoka on valtaa, jota on vaikea maistaa, mutta suhteemme ruokaan peilaa suhdettamme maailmaan. Vuonna 2018 ei ehkä enää palkittaisi mainosta, jossa porsas huutaa kyltti kädessä: "Syökää kanaa".

Ihmisen suhde ruokaan on laaja kattaus, joka muuttuu koko ajan maailman muuttuessa.

Sauce 2018 -tapahtumassa vieraillut englantilainen Jon Stefani työskentelee We Find Food -sovelluksen parissa. Stefanin vaimon Seni Glaister in perustama WeFiFo on sovellus, joka yhdistää (koti)kokkeja ja ruokailijoita. Kuka tahansa voi ilmoittaa sovellukseen illallisen, sen hinnan ja paikkamäärän. Jos vaikkapa synnyinmaansa ruokakulttuuria ikävöivä Rodrigo haluaisi järjestää kotonaan brasilialaisen barbeque-illan 20 euron lippuhinnalla kahdeksalle ihmiselle, paikat luultavasti menisivät nopeasti, koska hyvää brasilialaista barbeque-illallista on vaikea löytää Brasilian ulkopuolelta.

Ruokapöytäkeskustelun lomassa pulppuavassa iloisessa mainospuheessa Stefani kertoo, että WiFiFo tarjoaa harrastelijoille mahdollisuuden jahdata intohimoaan ja ammattikokeillekin mahdollisuuden testata jotain uutta ja tienata samalla. Hän ei käytä termiä "pop-up-ravintoloiden Uber", koska sopivampi on "keittiöpöydän AirBnB".

"Yksi asiakkaamme oli mies, jonka vaimo oli kuollut ja hän ei ollut syönyt samassa pöydässä toisen aikuisen kanssa vuosikausiin. Nyt hän on vakkari", Stefani kertoi.

Jon Stefani kertoi sovelluksestaan illallisella, joka oli osa Saucen ohjelmaa. No Borders Community Dinnerin ideana oli, että huippukokit Maksut Askar, Mohammas Orfali ja Adrian Klonowski valmistavat illallisen yhdessä kuuden turvapaikanhakijana Suomeen tulleen kokin kanssa.

"Tämä on kotiruokaa, tai ehkä paremminkin koti-ikäväruokaa", kuului illan epävirallinen teema.

Ruoan valta ei eroa muusta vallasta. Jos luulet, että se ei vaikuta sinuun, olet luultavasti sen vankina.

WiFiFo:n kaltainen sovellus ei ole suosittu siksi, että ihmiset haluavat brasilialaista barbeque-ruokaa. Se on suosittu, koska illalliskohtaamiset satunnaisten ihmisten ovat pieniä matkoja ja sosiaalisia mielenlaajennuksia, jotka ruokkivat mielikuvitusta. Kun oppii paljon toisesta ihmisestä ruokapöydän ääressä, oppii myös itsestään. Anthony Bourdain ia jalostaen: opit paljon toisesta ihmisestä, kun syöt hänen valmistamaansa ruokaa.