Eipä uskoisi, että maailman suosituimman lajin hienoimmat kisat pelataan lähempänä kuin koskaan.

Jalkapallon MM-kilpailut 2018 järjestetään 14.6.–15.7. Venäjällä. Kisakaupunkeja on useita: Jekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Moskova, Nižni Novgorod, Pietari, Rostov-na-Donu, Saransk, Samara, Sotši ja Volgograd.

Lähimpiin kisakaupunkeihin, Pietariin ja Moskovaan pääsisi Suomesta muutamassa tunnissa. Esimerkiksi Pietarissa pelataan kuukauden aikana seitsemän ottelua.

Perinteiset matkanjärjestäjät järjestävät kyllä jalkapallomatkoja samaan tahtiin kuin muuallekin, mutta kisahuumaa tai pöhinää superlähellä pelattava arvokisa ei ole nostanut. Aivan kuin Suomeen ei odotettaisi yhtään kisaturistia matkalla naapuriin.

Saksan maajoukkueen tähtipelaaja Mezut Özil kertoi eilen Facebook-päivityksessään saapuneensa Moskovaan. Hän kertoi odottavansa paitsi pelejä, myös mahdollisuutta tutustua maahan ja sen kulttuuriin. Välipäivinä huippupelaajat voisivat hyvin pyörähtää Suomenkin puolella!

Pietaria lähinnä oleva kaupunki on Lappeenranta. Visit Lappeenrannan sivuilla ei mainita sanaakaan jalkapallon MM-kisoista.

Ei myöskään VR :n sivuilla. Sen sijaan siellä kerrotaan ratatöistä, jotka ajoittuvat jalkapallon MM-kisoihin ja pidentävät Pietarin ja Helsingin välistä matkaa kahdella tunnilla. Osa vuoroista on kokonaan peruttu.

Ryanair aloitti reittilennot Bergamosta Lappeenrantaan italialaisten kisaturistien toivossa, mutta Azzurri ei selvinnytkään MM-lopputurnaukseen. Koneissa on paikkoja.

Suomalaisten hiljaisuuteen voi olla kaksi syytä. Ensimmäinen on Venäjä ja toinen kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA.

Suomalaisilla on oikeus oleskella Venäjällä MM-kisojen aikana ilman viisumia. Ihan yksinkertaisesti ottelumatka ei kuitenkaan järjesty. Viisumivapauteen tarvitaan passi, ottelulippu sekä Fan-ID-kortti, joka on kuvallinen laminoitu henkilökortti, jonka saa rekisteröitymällä fan-id.ru-sivulla.

Jos lippuja taas haluaa ostaa itsenäisesti, se on onnistunut vain FIFAn sivuilta monivaiheisen ja monimutkaisen prosessin kautta.

Kun tarjonta on näin niukkaa kysyntään nähden, pöhinääkään ei pääse syntymään. Onkohan missään edes kunnon kisastudioterassia?