Esperi Care, jota tituleerataan uusimpien tietojen mukaan ehkä hieman harhaanjohtavasti hoivayhtiöksi, tempoilee myrskyn silmässä ihan omaa syytään.

Kerrataanpa vielä osa julkisuuteen nousseista tapauksista Esperin kohdalla:

Valvira päätti viime viikon torstaina sulkea Esperi Caren Kristiinankaupungissa toimineen Esperi Hoivakoti Ulrikan välittömästi.

Valviran poikkeuksellisen päätöksen myötä löytyi useita Esperin tekemiä laiminlyöntejä ja epäkohtia.

Tässä niistä muutama: Lääkkeet ovat menneet sekaisin, haavanhoitoon ei ole aikaa, ruoat tekee siivooja, suihkutuksia tehdään vain kerran viikossa, asukaslistalla oli kirjattuna henkilö, joka ei ollut asunut yksikössä vuoteen, hoitohenkilökuntaa ei ollut riittävästi, hoitajat eivät päässeet näkemään lääkärin päätöksiä, ja hoitajat uhkasivat lakolla.

Valvira perusteli poikkeuksellisen nopeatahtista päätöstään sulkea hoivakoti Ulrika sillä, että "käsittelyn viivästyminen saattaisi aiheuttaa huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle".

Siis huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle. Tässä ei ole kyse mistään pienistä laiminlyönneistä.

Aluehallintoviraston ja Valviran selvityksessä on myös hoivakodin asukkaan kuolemantapaus.

Valviran päätöstä sulkea hoivakoti Ulrika seurasi valtava julkinen myllytys, jossa Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni lopulta irtisanoutui pahoitellen tilannetta.

Sen jälkeen Esperin suuromistajan, brittiläisen sijoitusyhtiö ICG :n edustaja kiisti olleensa tietoinen Kristiinankaupungin ongelmista, ja kertoi, että ”olemme nyt käynnistäneet erittäin paljon toimia”.

Sunnuntaina Labquality tiedotti myös, että Esperi saattaa menettää viime vuonna laadukkaasta toiminnasta saamansa sertifikaatin, joka on oleellinen useissa kilpailutustilanteissa.

Eilen keskiviikkona tuli vielä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerilta tieto, että liiton jäsen olisi poistettu työpaikaltaan Tilkantaian hoivakodista Esperi Caren hallinnon toimesta sen jälkeen, kun työntekijä oli ilmoittanut esimiehelle kouluttamattoman työntekijän käyttämisestä ainoana yövuorolaisena haasteellisessa asumispalveluyksikössä.

"Vain sen takia, että hän ilmoitti, että tämä on erittäin suuri potilasturvallisuutta vaarantava toimintapa", Paavola sanoi Talouselämälle.

Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo kiisti, että työntekijä olisi irtisanottu, mutta hän ei kommentoinut tapausta enempää.

Liitto kertoo, että SuPerin työntekijä toimi tuolloin irtisanomisajan työvelvoitteella kyseisen tapauksen sattuessa. Työntekijä oli huomauttanut esimiehelleen useaan otteeseen Tilkantaian hoivakodin ongelmista, mutta esimiehen mukaan asia ei kuitenkaan kuulunut hoitohenkilökunnalle.

Työntekijä irtisanoutui työstään saatuaan tarpeeksi, mutta työskenteli vielä irtisanomisajalla yksikössä kyseisen tapahtuman aikaan. Irtisanomisajan oli määrä jatkua helmikuun puolelle.

Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu, Esperi?

Voi Esperi, mitä julkisuuskuvan hoitoa harjoitattekaan! Onko tälle savotalle edes loppua näkyvissä?

Esperi Caren kohuun on vedetty mukaan myös Attendo, jonka ongelmakohdat nosti esiin Yle. Attendon hoivakodeista oli löytynyt aliravittuja vanhuksia ja asiakkaat olivat joutuneet nukkumaan likaisissa vaipoissa.

Attendo on ruotsalainen toimija, jonka myynnistä lähes puolet tulee Suomesta. Näin ollen Suomessa esiin noussut kohu iski keskiviikkona Attendon osakekurssiin. Päivän aikana Attendon markkina-arvosta kuihtui noin 65 miljoonaa euroa.

65 miljoonaa euroa.

Se kertonee siitä, miten pahoja tällaiset kolhut hoiva- ja terveysalan yrityksille ovat. Kukaan ei halua ajatella joutuvansa itse vanhuksena hoitoon tällaiseen paikkaan, joista Attendon ja Esperin tapauksissa on uutisoitu.

Uutisointien valossa isojen toimijoiden laiminlyönnit tuntuvat vastenmielisiltä ja suorastaan kuvottavilta.

Jos tässä sotkussa on kuitenkin jotain hyvää, niin se, että vanhustenhoidon epäkohdat ja laiminlyönnit ovat nousseet kansalliseen keskusteluun kertarysäyksellä ja kunnolla.

Mutta mihin nyt tästä?

Kenties kohti tamperelaista hoivakotia, jossa asukkaat saavat ottaa vaikka viinapaukkuja ja rakastuneille pareille annetaan omat saunavuorot.

Iltalehti uutisoi hoivakoti Kontukodista, joka kuulostaa jutun perusteella paikalta, jollaisen hoivakodin kuuluisikin olla.

Viettäisitkö sinä mieluummin vanhuuden päiviäsi likaisissa vaipoissa sängyssä maaten vai paikassa, jota pyörittävä yritys käyttää ainakin puolet voitoistaan liiketoiminnan kehittämiseen, sitoutuu vastuullisuuteen ja pyrkii tuottamaan yhteiskunnallista hyvää? Eli käytännössä pääsisit tämän yrityksen hoivakodissa siemailemaan kahvin kanssa konjakkia, esittämään toiveruokia ja pääsisit katsomaan konsertteja tai musikaaleja ja saunomaan ja asumaan oman rakkaasi kanssa.

Kahvia ja konjakkia vai likaisia vaippoja? Valinta ei liene vaikea.

Kommenttia muokattu 31.1.2019 klo 12.38: SuPerin hoitajaa koskevaa kohtaa tarkennettu. Hoitajaa ei irtisanottu, kuten Paavola oli Talouselämän haastattelussa kertonut, vaan hoitaja oli työskennellyt Esperille irtisanomisajalla, irtisanouduttuaan itse aiemmin. Hoitaja oli saatettu ulos toimipisteestä hänen huomautettuaan jälleen yhdestä epäkohdasta toimipisteen toiminnassa. Paavolalla ei ollut vielä kaikkia tilanteen tietoja haastattelua antaessaan.