Kulmahuoneen kirjeenvaihtaja

Jukka Hakala 12.4.2018 08:24

Mitä olen oppinut?

Jukka Hakala

Viiden vuosikymmenen oivalluksia.

Kirjan nimi oli Tarina-aarteita nuorille. Punakantinen, paksu ja seitsenvuotiaalle äärimmäisen kiinnostava. Muutaman vuoden päästä kirjoitin omia hapuilevia kertomuksiani. Lempihahmoni, hollantilainen herrasmiesroisto Anatoli Exoburg, seikkaili ainekirjoituksesta toiseen. Oli maagista, kun koko luokka pahimpia huligaaneja myöten rauhoittui kuuntelemaan niitä.

Opin mielikuvituksen maailmoja muuttavan voiman. Opin, mitä kaikkea tarinoilla voi tehdä – ja että mistä tahansa voi tehdä tarinan.

Kovat pojat steriloivat hakaneulan sytkärillä ja työnsivät läpi korvalehden. Itse tyydyin kirjoittamaan punk-bändien nimiä viivoittimeeni ja soittamaan Pellen Viimeistä syksyä yhä uudestaan ja uudestaan. Punkissa oli hienointa asenne: kyseenalaista kaikki, kapinoi sovinnaisuuksia vastaan. Punk, jos mikä, oli disruptiota ennen kuin koko sanaa edes tunnettiin.

Opin, että kannattaa kyseenalaistaa vallitsevat totuudet. Kannattaa uskoa omaan tekemiseen ja tehdä sitä, mitä sydän sanoo, riippumatta siitä, mitä muu maailma ajattelee. Opin, että on tärkeämpää kysyä hyviä kysymyksiä kuin antaa puolivillaisia vastauksia.

Vaikka ilta oli jo pitkällä, päätin jostain syystä vielä pestä pyykkiä. Opiskelijakämppäni pyykkitupa sijaitsi naapuritalossa, jossa asui paljon ruotsinkielisiä pohjalaisia ja jonne tuli siksi paikallinen sanomalehti.

Ilman päähänpistoani en olisi lukenut päivän lehteä, enkä huomannut siitä ilmoitusta, johon vastaamalla pääsin koko kesän kestäneelle japanin kielen intensiivikurssille, joka auttoi minut pari vuotta myöhemmin Tokioon kirjeenvaihtajaksi.

Opin, että sattumalla on suuri sija elämässä, ja että juuri yllättävät muutokset tekevät elämästä mielenkiintoisen, elämisenarvoisen. Opin, että kun sattuma tarjoaa mahdollisuuden, siihen kannattaa tarttua: tekemisiään katuu aina vähemmän kuin tekemättä jättämisiä.

Katselin Barack Obaman virkaanastujaisjuhlia viikon ikäisen tyttäreni kanssa. Oli Martin Luther Kingin muistopäivä, U2 soitti Priden, talouskriisin lamauttama maailma ja perheeni olivat astumassa uuteen aikaan.

Tunnemyrsky sai vallan, kyyneleet tulivat nopeasti. Parempi tulevaisuus välkkyi ruudun takana, parempi tulevaisuus tuhisi sylissäni.

Opin, että tulevaisuudenusko voittaa aina pessimismin. Ne, jotka väittävät asioiden olleen ennen paremmin, ovat väärässä. Maailma ja ihmiset kehittyvät, sukupolvi sukupolvelta. Ennen kaikkea opin, että elämässä on lopulta aika vähän asioita, joista kannattaa olla oikeasti huolissaan.

Se tapahtui hiljalleen, ilman suurempaa numeroa. Yhtäkkiä sitä vain huomasi, että sunnuntain Hesarista löytyy paljon enemmän tuttuja kuolleista kuin syntyneiden onnestaan mykkyrällä olevista vanhemmista.

Opin, että elämä on lopulta hauras, se voi loppua juuri kun odottaa sen kunnolla vasta alkavan. Opin, että on kannattaa siivota elämästä kaikki turha. Opin, että kannattaa keskittyä tekemään vain sitä, mitä oikeasti haluaa.

Kirjoittaja Jukka Hakala on viestintätoimisto N2 Commsin toimitusjohtaja.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?