Maaliskuussa rävähti. Liikenne-ja viestintäministeriön asettama ryhmä esitti kahdeksan miljoonan euron tukea kaupallisten kanavien tv-uutisille, eli käytännössä MTV :lle.

Uutistoiminnan kautta rahoitus valuisi koko kanavalle. Ajatus on kummallinen ja herätti närää muissa mediayhtiöissä.

On sinänsä hyvä, että valtio on kiinnostunut uutistoiminnasta. Minulla on kuitenkin parempi ehdotus.

Jos käytössä on kahdeksan miljoonaa euroa, niin rahat tulisi käyttää faktojen tarkistukseen.

Faktojen tarkistukseen voisi perustaa erillisen, itsenäisesti toimivan yksikön tai sitä voisi ryhtyä hoitamaan Faktabaari, jolla on valmis toimintamalli. Faktabaarin tekemä työ on arvokasta, mutta resurssipula näkyy Faktabaarin nettisivuilla. Faktabaarin etusivulla ei ole yhtään tänä vuonna tarkistettua juttua.

Tarkituksen kohteena voisivat olla perinteisten uutismedioiden jutuissa esitettyjen väitteiden lisäksi poliitikkojen somepostaukset, etujärjestöjen ja puolueiden tiedotteet sekä valemediat, eli uutissivustot, joiden sisältöä ei toimiteta journalistisin kriteerein. Mukaan voisi välillä ottaa julkkisten esittämiä, laajalle levinneitä väitteitä.

Jos kahdeksan miljoonaa euroa jaetaan vaikkapa neljälle vuodelle on mahdollista luoda tehokas, jatkuvasti toimiva koneisto. Tämä mahdollistaisi myös yksinkertaisten faktojen tarkistamisen lähes reaaliaikaisesti vaaliväittelyiden aikana.

Massiivinen faktojen tarkistus antaisi kansalle mahdollisuuden arvioida uutislähteiden ja yhteiskunnallisten vaikuttajien luotettavuutta.

Se puolue, järjestö tai media, joka jää kerta toisensa jälkeen kiinni leväperäisen tiedon tai suoranaisten luikurivaleiden levittämisestä joutuisi muuttamaan toimintaansa.

Hanke korostaisi myös sitä, että maailmasta on paljon kiistatonta, tarkistettavissa olevaa tietoa. Nyt yllättävän moni suomalainen luulee, että maailmaa koskevat faktat voi valita sillä perustella miltä ne tuntuvat.

Jos faktojen tarkistus brändätään kunnolla ja mediat ryhtyvät seuraamaan tarkastusten tuloksia, voisi pötypuheiden paljastamisesta luoda kansanhuvin. Ainakin minä haluaisin nähdä kerran viikkossa tv-ohjelman, jossa kerrotaan viime viikkojen pahimmat möläytykset ja suurisuisilta vaaditaan selityksiä.