Vuoden alusta Saksassa on ollut voimassa laki, joka vaatii nettiyhtiöt poistamaan rasistiset kommentit, vihapuheen ja kunniaa loukkaavat lasautukset 24 tunnin kuluessa.

Maksimisakko on hulppeasti 50 miljoonaa euroa.

Pikainen kurkistus internetiin kertoo, että Suomeen tarvitaan samanlainen laki. Facebook issa on muun muassa ryhmät Neekerit hirteen ja heti, Neekerit vittuun, Neekerit on homoja.

Lokakuussa Facebookissa keskusteltiin rikollisuudesta kun Kala-Harri oli päässyt ehdonalaiseen.

”Suomi on Suomalaisten! Neekerit ovat neekereitä, mustalaiset rosvoja, nykyään täällä E-Suomessa myös Virolaiset ovat rosvoja eli he ovat vallaneet mustalaisten markkinat”, kirjoitti yksi keskustelijoista.

Mukamasuutissivusto Nykysuomessa keskusteltiin muutama viikko sitten presidentti Niinistö stä ja Jenni Haukio sta. Nimimerkki Stadinkunditoo esittää törkeän valheen: ”Niinistön vaimo aikanaan teki itsemurhan, tuon kummi tyttöön sekaantuminen vuoksi.”

Jos tämä ei ole kunnianloukkaus niin mikä sitten?

Suomi24 puuttuu aktiivisesti rasismiin. Saitilta löytyy kuitenkin yhä kummallisuuksia. Turun puukkoisku kirvoitti ajatuksen maahanmuuttajista: ”Ennen vanhaan oltaisiin niskaperse-otteella heitetty ulos maasta kaikki loisimaan tulleet valehtelijat ja raiskaajat päälle lynkattu.”

Kaikki yllä olevat esimerkit voisivat tuoda valtion kassaan mukavasti rahaa.

Sakon voisi mitoittaa kahdella eri tavalla: joko suhteessa globaaliin liikevaihtoon tai euromääräisesti. Näin tehdään vielä tänä vuonna voimaan tulevassa EU:n tietosuojaa ja datan käsittelyä säätelevässä laissa.

Suomessa uuden lain euromääräinen maksimisakko voisi olla 15 miljoonaa euroa, eli väkilukuun suhteutettuna saman verran kuin Saksassa. Tämä vauhdittaisi huomattavasti lainvastaisten kommenttien poistamista.

Kyseessä ei olisi erillinen laki, vaan sen voisi kirjoittaa osaksi jo olemassa olevia lakeja. Toki kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus ovat jo nyt kriminalisoitu.

Jos julkaisu on ulkomailla, kuten MV-lehti, ei sakkoja päästä keräämään.

Nykysuomi-sivuston kohdalla on kuitenkin mahdollisuus toimia. Nykysuomi sivusto on rekisteröity Düsseldorfiin. Siellä ylläpitäjä voidaan velvoittaa poistamaan kunnianloukkaukset. Sivuston rekisteröijäksi on merkitty Itsenäinen Suomi ry. PRH:n mukaan saman niminen yhdistys toimii myös Suomessa.

Miten laki tehosi Saksassa? Hyvin. Facebook siivosi julkaisut pikavauhtia. 40 prosenttia vihapuheesta oli New York Timesin mukaan kadonnut vuorokauden kuluessa lain voimaantulosta.