Olin lomalla Balilla. Oli ihanaa. Erityisesti siksi, että olimme mieheni kanssa päättäneet olla ilman puhelimia. Ruutuaika vuorokaudessa sai olla maksimissaan 10 minuuttia. Se riittäisi lukemaan viestit ja tarkistamaan ravintolasuositusten sijainnit.

Jos halusi ottaa valokuvia, niitä otettiin kameralla. Jos piti tietää kellonaika, sitä kysyttiin vastaantulevalta.

Olen aiemmin pitänyt erilaisia some-taukoja, mutta tämä kokonaisvaltaisempi koko puhelinta koskeva detox sai taas silmät auki. En pelkästään tajunnut, kuinka riippuvainen puhelimesta olen itse. Ymmärsin myös, että ihan huomaamattani olen sietänyt sitä, että seurassani muut vahtaavat luurejaan.

Istuimme yhtenä iltana katsomassa auringonlaskua. Eräs vieressäni ollut daami vietti koko upean show'n raportoimalla tilanteesta instastoryissaan, ja seuraamalla sen jälkeen kuka storyt on nähnyt. Kun daami nosti päänsä puhelimesta, oli ympärillä jo ihan pimeää. Hänen miehensä vieressä selasi käytettyjen autojen sivustoa.

Eräällä beach clubilla naisseurue vietti polttareita. Kolmen tunnin aikana he eivät käytännössä tehneet muuta, kun ottivat selfieitä ja videoita eri kokoonpanoilla. Maailmalle huudettiin, että täällä on tosi upeeta, mutta itse vierestä seuranneena voin sanoa, etten olisi halunnut olla polttarisankarina niissä juhlissa.

Loppulomasta tutustuimme surffauksen kautta erääseen pariskuntaan. He kehuivat appia, joka kertoo, milloin on parhaat aallot. Teki mieli kirkua, että katso sinne merelle ihan itse. Et tarvitse siihen yhtään appia.

Kun oli aikaa seurata ihmisiä aamupaloilla, ravintoloissa, rannoilla ja lentokentillä, tulin surulliseksi. Tai enemmänkin kiukkuiseksi.

Te olette jumankauta lomalla. Ettekö ymmärrä mikä ihana tunnelma täällä on? Hiplatkaa toisianne, älkääkä niitä luurejanne. Puhukaa toisillenne, fiilistelkää ja olkaa. Mikä järki on voivotella loman jälkeen, että voi kun olisit vielä täällä, vaikka et täälläkään ollut oikeasti täällä?

Lomankestävä puhelin-detox sai ravisteltua omia sormia ja aivoja puuduttavia käytösmalleja. Mutta ennen kaikkea se sai itsekkäämmäksi ja vaatimaan muutosta ympärilläni olevissa ihmisissä. En halua jäädä kakkoseksi palalle metallia, jos olemme yhdessä viettämässä aikaa.

Nyt kun loma on ohi, on puhelin inhottavasti luikerrellut takaisin arkeen, ja periaatteeni käytön rajoittamisen suhteen ovat jo joutuneet koetukselle. Kuitenkin tiukan paikan tullen palautan mieleni takaisin lomalle. Erityisesti siihen sievään rantaravintolaan, jolla oli muista ihanasti poikkeava lähestymistapa asiakkaisiin: ”No wifi available. Talk to each other”.

Kirjoittaja Elina Kettunen on mainostoimisto Mirumin copywriter.