Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat tunnetusti maailman tärkein poliittinen tapahtuma, eikä vaalipäivään ole enää kuin vuosi ja kahdeksan kuukautta, joten lienee aika aloittaa Amerikan presidenttipeli myös Suomessa.

Kuten ehkä olette huomanneet, republikaanien ehdokkaaksi pyrkii eräs Donald Trump, jolla on istuvana presidenttinä hyvät mahdollisuudet varmistaa ehdokkuutensa elokuun lopulla 2020 pidettävässä puoluekokouksessa. Paikka on tällä kertaa Charlotte Pohjois-Carolinassa, turvallisesti etelävaltioiden puolella.

Trump aloitti kampanjansa käytännössä heti virkaan astuttuaan, ja hänen ensimmäistä presidenttikauttaan onkin luonnehdittu jatkuvaksi vaalikampanjaksi. Republikaanisen puolueen johtokunta Republican National Committee päätti juuri kuukausi sitten virallisesti tukea Trumpin uudelleenvalintaa.

On Trumpilla yksi haastajakin, Massachusettsin osavaltion entinen kuvernööri Bill Weld, 73, joka loikkasi viime vaalien alla 2016 libertaarien ehdokkaan Gary Johnson in varapresidenttiehdokkaaksi. Johnson ja Weld saivat kaksipuoluejärjestelmän ulkopuolisille mukavat 4,5 miljoonaa ääntä, suuren osan niiltä, joille ei kelvannut sen enempää Trump kuin myöskään demokraattien Hillary Clinton.

Weld palasi harharetkensä jälkeen republikaaneihin, mutta hänen yrityksensä haastaa Trumpin höyryjyrää sulaa todennäköisesti omaan mahdottomuuteensa ennen puoluekokousta. Tilalle voi tulla muitakin, mutta vain jos Trumpin terveys alkaa reistailemaan tai hän joutuu eroamaan erikoissyyttäjä Robert Mueller in tutkinnan vuoksi.

Demokraattien keskuudessa tilanne on todella mielenkiintoinen, ja seuraavan vuoden ajan saamme todennäköisesti seurata ennennäkemättömän julmaa pudotuspeliä. Toistaiseksi on tiedossa kymmenen nimeä, joista kukaan ei nouse selvästi muiden yläpuolelle.

Demokraattien ehdokasehdokkaista huomattava osa on kokeneita naisia: Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren, 69, on ehkä ikänsä, kokemuksensa ja painoarvonsa puolesta ykkönen, mutta Kalifornian senaattori Kamala Harris, 54, hengittää niskaan. Muita varteenotettavia kandidaatteja ovat New Yorkin senaattori Kirsten Gillibrand, 52, ja Minnesotan senaattori Amy Klobuchar, 58. He kaikki ovat kuitenkin aika lailla vanhan establishmentin poliitikkoja, ja Trumpia vastaan tarvittaisiin ehkä haastaja boksin ulkopuolelta.

Saanko esitellä: Tulsi Gabbard, 37. Hän on monella tavalla Trumpin vastakohta: nuori nainen, sotaveteraani, kuudetta vuotta liittovaltion edustajainhuoneen jäsen Havaijin osavaltiosta – siis samasta paikasta, jossa Trumpin verivihollinen Barack Obama oli syntynyt (oli oli).

Puolueensa vasemmistosiipeen kuuluva Gabbard on pärjännyt televisiohaastatteluissa toistaiseksi erinomaisesti rauhallisella ja päättäväisellä tyylillä. Hänen vahvaa aluettaan on ulko- ja turvallisuuspolitiikka, josta hän puhuu sotaveteraanin asiantuntemuksella. Hänellä on kuitenkin yksi handicappi muihin verrattuna: hän vastustaa niin sanottuja "hallitustenvaihtosotia" eli USA:n sotilaallista sekaantumista muiden maiden asioihin.

Gabbard ei hyväksy esimerkiksi USA:n sekaantumista Venezuelan sisäpolitiikkaan. Siinä asiassa jopa hänen aatetoverinsa Bernie Sanders, 77, on kääntynyt Trumpin ja valtavirran kannalle vaatimaan Venezuelan presidentin Nicolás Maduro n eroa.

Entä demokraattien miehet? Sanders ilmoitti omasta ehdokkuudestaan pari viikkoa sitten, mutta hänelle saattaa käydä samoin kuin Pekka Haavisto lle Suomessa. Odotettua parempi menestys viime vaaleissa ei välttämättä kanna kovin pitkälle.

Demokraattien muut äijät ovat tällä kertaa toistaiseksi suhteellisen nuoria, ja tavoittelevat varmaankin kaikki Obama-ilmiön uusintaa: New Jerseyn senaattori Cory Booker, 49, Obaman hallinnon entinen ministeri Julian Castro, 44, Marylandin osavaltion kongressiedustaja John Delaney, 55. Lista muuttuu melkein kuukausittain, mutta isoja nimiä ei ole vielä näkynyt, siis Sandersin lisäksi.

Pahalta näyttää – katseet kääntyvät Joe Biden iin, 76, joka palveli Obamaa uskollisesti varapresidenttinä 2009-2017. Hänen on kerrottu "harkitsevan ehdokkuutta". Bidenin ja Trumpin välisestä vaalitaistelusta tulisi kahden dinosauruksen taistelu, joka tuskin vetoaisi nuorempiin äänestäjiin.

Biden on vedonlyöntitoimistojen suosikki, mutta jos olisi taipumusta uhkapelaamiseen, jonkun satasen voisi tässä vaiheessa lyödä vetoa Gabbardin puolesta. Kertoimet ovat sen verran hyvät, että rahansa saisi taksisin monikymmenkertaisena. Ja ehkä hänestä tulisi hyvä presidenttikin – ainakin USA rauhoittuisi nykyisestä.