Olen neljännen polven helsinkiläinen ja helsinkiläisyys on syvällä. Kun muut lähtivät kesäisin maalle mummolaan, minä tapasin mummua Stockan hisseillä.

Nyt olen alkanut miettiä. Haluan tulla houkutelluksi Kainuuseen.

Ruuhka-Suomen yrittäjien lisäksi myös maakuntien yrittäjät ja yritysjohtajat ovat viime aikoina tuskitelleet kasvua tukahduttavaa työvoimapulaansa.

Ihmisistä on pulaa lähes kaikkialla, myös perinteisillä korkean työttömyyden alueilla Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Töitä olisi kuulemma monenlaisille tekijöille hitsareista toimistoihmisiin.

Yrittäjien mielestä työn perässä susirajan taakse kannattaisi muuttaa saman tien. Olisi duunia, hengästyttävät maisemat, koskematonta luontoa ja monin tavoin edullisemmat elinkustannukset. Olisi kouluja, harrastuksia ja ainakin toistaiseksi terveyspalveluitakin.

Nopeiden verkkoyhteyksien maailmassa myös etätöiden tekemisen pitäisi olla mahdollista.

Ihmisten houkutteleminen Suomeen tai Kainuuseen ei ole ihan helppoa. Muuan arvostettu suomalaisvirkamieskin sanoi jo kauan sitten, että Suomen tunnettuja vetovoimatekijöitä ovat kireä verotus, karmea ilmasto ja tympeähkö kansa.

Jotkut ovat kuitenkin jo onnistuneet. Esimerkiksi kajaanilainen pelifirma Critical Force on täydentänyt rivejään eteläkorealaisilla koodareilla.

Kyse on markkinoinnista. Kun Irlanti edellisen jättinousun aikaan 2000-luvun taitteessa kaipasi työvoimaa, lanseerasi se massiivisen, lähinnä itäisiin EU-maihin suunnatun kamppiksen.

Pikkasen olen odotellut, että Suomessa ryhdyttäisiin samaan. Kamppis pitäisi suunnata paitsi valikoidulle ulkomaalaisyleisölle myös kaltaisilleni piintyneille pääkaupunkilaisille.

Syntyvyyden nostaminen työvoimapulan ratkaisemiseksi kuulostaa ihan kivalta, mutta siitä ei ole apua kuin aikaisintaan 20 vuoden kuluttua.

Siinä vaiheessa moni firma on sammuttanut valot viimeisen kerran.