Pori on tämän kesän voittaja. Kaupunki on kahminut palstatilaa ja matkailijoita Pori Jazzin, SuomiAreenan ja Asuntomessujen ansiosta.

Satakunnassa osataan tapahtumien järjestämisen lisäksi satsata markkinointiin. Ja siksi Porin kaupunki näyttää nyt tuoreemmalta kuin aikoihin. Tai ehkä koskaan.

Kaupunki aloitti brändiuudistuksensa viime vuonna ajan hengen mukaisesti osallistamalla porilaiset projektiin. Brändin lopullista muotoa haettiin kaupunkilaisten kertomien Pori-tarinoiden tuottaman datan avulla.

Porilaisia pyydettiin arvioimaan Porin brändiuudistuksen kehitystä tai ”vaikka piirtämään värikynillä Porille uusi logo”. Porilaiset jakoivat ajatuksiaan ja ideoitaan tuhansittain.

Yhteistyöhankkeen kunniaksi mainostoimisto Staart vaihtoi nimensä Porikseksi ja avasi toimipisteen kaupungin keskustaan viikoksi.

Brändiuudistuksen jälkeen kaupunki kosiskeli paluumuuttajia rakkauskirjeiden avulla.

Brändin ilmeessä seikkailee nykyisin muun muassa Porin vaakunasta tuttu kruunupäinen karhu.

Samaa rakkausteemaa jatkettiin pari viikkoa sitten, kun Pori lanseerasi oman tuoksunsa Eau de Porin. Tuoksu myytiin loppuun käytännössä heti, ja Suomessa on todistetusti ainakin 100 ihmistä, jotka haluavat tuoksua Porilta.

Brändiuudistus palkittiin kuntamarkkinoinnin SM-kisoissa keväällä ja digitaalisen markkinointiviestinnän Grand One -kilpailussa.

Tällä hetkellä toinen länsirannikon kaupunki, Vaasa, uudistaa brändiään samantapaisilla eväillä. Myös siellä pop-up-tapahtumat ja seudun asukkaiden osallistaminen ovat osa brändin muutosta.

Porin buumi voi olla monen kaupunkimarkkinoijan mielestä rohkaisevaa, sillä kuntien ja kaupunkien markkinointibudjetit ovat valitettavan rajallisia.

Tämän vahvistaa Kuntaliiton kaksi vuotta sitten tekemän tutkimus. 61 prosenttia vastaajista kertoi, että markkinointibudjetti on alle 50 000 euroa.

Tutkimuksessa selvitettyjen resurssien pienuuteen vaikuttaa se, että yli 42 prosenttia vastaajista oli kooltaan alle 5 000 asukkaan kuntia. Kuntaliiton tutkimus keräsi 114 vastaajaa.

Alle 50 0000 euroa ei kuitenkaan ole kovin kummoinen summa, jos kunta tai kaupunki lähtee toteuttamaan strategista ja määrätietoista markkinointia. Eli markkinointia, jonka hyödyistä voidaan tehdä oikeita päätelmiä.

Resurssien riittävyydestä osviittaa antaa se, että esimerkiksi Vaasan kaupungin tuore brändiuudistus kustansi 65 000 euroa.

Vuonna 2016 tehdystä tutkimuksen vastaajista markkinointisuunnitelman tai -strategian oli tehnyt 43 prosenttia. Vuonna 2012 tilanne oli parempi, koska silloin markkinointistrategia löytyi 65 prosentilta vastaajista.

Pori on tuore esimerkki siitä, että kuntien ja kaupunkien tekemä markkinointi voi olla muutakin kuin surkuhupaisia sloganeita.

Jotta kuntien ja kaupunkien markkinointi lisääntyy ja sitä myötä maine kasvaa, tarvitaan pitkäaikaisia ponnisteluita ja rahallisia panostuksia. Yksi kampanja tai uudet verkkosivut tuskin riittävät.

Samassa Kuntaliiton tutkimuksessa 33 prosenttia vastaajista arvioi, että kunnan markkinointiresurssit kasvavat tulevaisuudessa. Toivottavasti tämän joukon arvio on toteutunut tähän päivään mennessä.