Kun luki aamun lehdet, mainoksista ei voinut välttyä huomaamasta, että tänään on Musta perjantai, amerikkalaisittain Black Friday.

Se kutsuu meitä kuluttamaan. Kaupat ovat auenneet jo aamuvarhaisella, tuotteet ovat tarjouksessa. Kauppiaiden on tarkoitus saada joulukauppa käyntiin.

Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeinen perjantai on ollut shoppailupäivä jo 1930-luvulta lähtien. Suomeen ilmiö on rantautunut vasta viime vuosina.

Kiinassa verkkokauppajätti Alibaba on perustanut Sinkkujen päivän, jota vietetään 11. marraskuuta. Sinkkujen päivän myynti ylitti miljardi dollaria viidessä minuutissa puolen yön jälkeen.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että tänään vietetään myös kansainvälistä Älä osta mitään -päivää. Se haastaa meidät pohtimaan kuluttamistamme.

Ensimmäinen No Shop Day järjestettiin Vancouverissa vuonna 1992. Päivän ajoituksella halutaan kritisoida joulua edeltävää ostoshysteriaa.

Mikäs siinä, jos löytää Mustan perjantain tarjouksista vaikka talvikengät, joita tarvitsee. Mutta kuinka moni shoppailee tänään nimenomaan tarpeeseen eikä huvin vuoksi?

***

Muutin kuukausi sitten. Kun istuin 25 muuttolaatikon ja lukuisten jätesäkkien keskellä vanhassa asunnossani, mietin, miten tässä näin kävi? Tarvitsenko oikeasti kaikkea tätä?

Isäni kommentti oli vielä suorasukaisempi: "Jotain on mennyt kasvatustyössä pieleen, kun sinulla on näin paljon tavaraa."

Ja olin sentään vienyt ennen muuttoa vaatteita kirpputorille ja antanut huonekaluja pois Tori.fi :ssä!

Mutta isä oli oikeassa: Ei minulta mitään puutu.

Silti hankin lisää.

***

Suomi luopuu nyt innolla tavaroistaan. Moni on hurahtanut japanilaiseen Kon mari -metodiin. Siinä hankkiudutaan eroon kaikesta, mikä ei tuota säkenöivää iloa.

Jos esimerkiksi sähkövatkain ei ole ilahduttava kapistus, kiitä sitä ja anna se pois. Kun koneelle on taas tarvetta, sitä voi käydä lainaamassa vaikka naapurilta.

Ei käy. Haluan, että sähkövatkain on saatavilla juuri silloin kun sitä tarvitsen!

Helsingin Sanomat kirjoitti syksyllä kierrätysvimman nurjasta puolesta.

"Kierrätys on monelle helppo kanava päästä tavarasta eroon. Silloin hyödynnetään vain yksi osa pitkästä ketjusta. Harvempi sekä lahjoittaa että ostaa vain käytettyä", Helsingin kierrätyskeskuksen työntekijä Juuso Vähä-Piikkiö kertoi.

Jutun mukaan kierrätyskeskuksen kausivarastossa jouluihmisiä odotti sata eurolavaa joulukoristeita, yhteensä 800 laatikkoa. Pelkkiä joulukoristeita!

***

Olen päättänyt käydä tänä jouluna tavaralakkoon.

Ostan läheisilleni vain elämyksiä ja hemmottelua: ravintolalahjakortin, hierontaa, elokuva- tai konserttilippuja. Ehkä menemme yhdessä vaikka laavulle nokipannukahveille!

Miksi aineettomia lahjoja ei voi ostaa Mustan perjantain hyvistä alennuksista?