#SaveYourInternet.

”EU-kansalaiset ovat vaarassa jäädä ilman videoita, joita he katselivat vain viime kuussakin yli 90 miljardia kertaa”, varoittaa YouTuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki maanantaina Financial Times -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Wojcicki lietsoo kommentillaan käynnissä olevaa aggressiivista some-kampanjaa EU:n valmisteleman tietosuoja-asetus artikla 13:n tämänhetkisen muotoilun muuttamiseksi. Artiklaa viimeistellään parhaillaan.

Internetjättiläiset pelkäävät artiklan velvoittavan ne valvomaan, että niiden käyttäjät jakavat palveluissa vain materiaalia, johon heillä on oikeus. Wojcickin mukaan nykymuotoilun myötä ehdot ovat osoittautumassa yritykselle niin teknisesti kuin taloudellisestikin mahdottomiksi, joten vaihtoehdoksi jäänee YouTube-sisältöjen radikaali rajoittaminen.

YouTube on monille elinkeino ja etenkin nuorten sukupolvien ykkösviihdekeskus, joten vihjaukset sisältöjen katoamisesta aiheuttavat taattua paniikkia käyttäjäkunnassa. Osassa kansaa artikla 13 näyttää herättävän suorastaan raivoa. Uusia SaveYourInternet-henkisiä videoita pulpahtaa YouTuben alustalle tälläkin viikolla kiivaalla tahdilla.

Tilanteessa onkin aiheellista esittää kaksi kysymystä: Onko tekijänoikeuksilla enää pitkään aikaan väliä meille ihmisille, jos vaakakupissa painavat viihtyminen ja sosiaalinen olemassaolo internetin alustoilla? Ja kun YouTube vihjaa, että sen kehittämä Content ID -sisällöntunnistusjärjestelmä riittää kyllä valvontaan, kyseenalaistammeko käyttäjäkuntana lainkaan väitettä?

Jos vastaus molempiin kysymyksiin on "ei", YouTuben kaltaisten somejättien valtaa on kenties mahdotonta takaperoisesti rajoittaa – vaikka sääntelyä kehitettäisiin kuinka paljon. Ihmiset valitsevat lopulta itse valvojansa.