Jos joku viime huhtikuun eduskuntavaaleissa läpi mennyt on unohtanut, nyt on hyvin kiire alkaa muistella, kenen rahoille niitä tienvarsijulisteita sekä tv- ja some-mainoksia tuli makseltua. Vaalirahailmoitus on tehtävä valtiontalouden tarkastusvirastolle kahden kuukauden kuluessa vaalien tuloksen vahvistamisesta. Aikaraja menee siis umpeen ensi maanantaina.

Monien ilmoitukset puuttuvat vielä. Perjantaiaamuna vaalirahailmoitusta ei ollut vaali- ja puoluerahoitusvalvonnan verkkosivuilla ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarilta (sd), liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinilta (sd), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistilta (r), puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk), opetusministeri Li Anderssonilta (vas), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolta (kesk), elinkeinoministeri Katri Kulmunilta (kesk), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselta (vihr), oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r) sekä lukuisilta muilta Arkadianmäelle valituilta.

Onneksi sentään kansanedustajat ovat olleet niin laupiaita, etteivät ole säätäneet itselleen lakiin mitään sanktiota aikarajan laiminlyönnistä.

Pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on toista maata, ja hän on jättänyt ilmoituksensa jämptisti jo viime viikolla. Tämän hetkisten ilmoitusten perusteella Rinne on koko vaalien eniten tukea saanut ehdokas.

Veronmaksajille suotiin suuri kunnia päästä mukaan siivittämään tulevan pääministerin läpimenoa, koska koko Rinteen 62 700 euron vaalikampanjan maksoi käytännössä valtion puoluetuella toimintaansa pyörittävä Sdp.

Ainakin myös kokoomuksessa on ollut aiemmin käytäntö, jossa puheenjohtaja voi tehdä kampanjansa puolueen, eli siis veronmaksajien piikkiin. Tämä voitaneen taas todeta, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suvaitsee jättää ilmoituksensa.

Toisin oli kuitenkin laita keskustan puheenjohtaja Juha Sipilällä. Sipilä joutui maksamaan omasta pussistaan liki puolet 45 900 euron kampanjastaan eikä kylmäsydäminen puolue heltynyt antamaan senttiäkään.

Onneksi armeliaat yksityishenkilöt antoivat sentään mieron tietä raahustaneen Solitra-miljonäärin kerjuulakkiin reilut 10 000 euroa ja yrityksiltäkin liikeni 12 300 euroa. Yksittäisten tukijoiden antamat summat olivat Sipilän ilmoituksen mukaan alle 1500 euroa, joten hyväntekijät saavat lain mukaan säilyttää anonymiteettinsä.